Mali sat povijesti o velikom Ivanu Perkovcu

16. svibnja 2018.
Komentari isključeni
610 Pregleda

Po 28. put na grobu Ivana Perkovca danas su se okupili predstavnici Grada Samobora, Općine Brdovec, ogranaka Matice hrvatske iz Zaprešića i Samobora, Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca, samoborskih škola Bogumila Tonija i Samobor te Udruge Ivan Perkovac za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine Šenkovca. Okupila ih je 193. godišnjica rođenja i 148. godišnjica smrti ovog značajnog hrvatskog publicista, novinara, zastupnika u Hrvatskom saboru i tajnika Matice hrvatske, Ivana Perkovca.

Kod mramornog nadgrobnog spomenika ovom hrvatskom domoljubu, djela kipara Ivana Rendića, govorili su načelnik Brdovca Alen Prelec, dogradonačelnica Samobora Sanja Horvat Iveković, ravnateljica šenkovečke škole Vesna Javor, predsjednica Udruge Ivan Perkovac Marija Ledinski Anić, predsjednik zaprešićke Matice Dragutin Grgas Beli i dopredsjednica samoborske matice i voditeljica povijesnog odjela Sandra Sinković. Svatko iz svog kuta, od biografskih podataka do važnih i zanimljivih detalja iz Perkovčeva života govorili su o čovjeku koji godinama povezuje naše sredine, Samobor s jedne te Zaprešić, Brdovec i Šenkovec s druge strane.

Vesna Javor je istaknula kako su ovi susreti prerasli u tradiciju zahvaljujući zaprešićkim i samoborskim “matičarima” jer su se potrudili sačuvati od zaborava čovjeka važnog za hrvatsku povijest, a njegov rad, lik i djelo prenijeti na naše mlade generacije.

Sandra Sinković je naglasila kako je Perkovčevo ime i djelo gotovo zaboravljeno iako je šezdesetih godina 19. stoljeća bio u središtu hrvatskog političkog, parlamentarnog, kulturnog i književnog života, a njegove umne i moralne kvalitete učinile su ga jednom od središnjih figura tog vremena.

Marija Ledinski Anić rekla je da su ovakvi susreti prilika za poticaj na upoznavanje s djelom našeg velikana u vremenu kada jednim klikom možemo saznati sve o svakome samo ako to želimo. -Ovo je prilika da potaknemo tu želju i da otvorilo stranice na kojima možemo vidjeti koji su to ljudi koji su zadužili hrvatsku povijest – rekla je Ledinski Anić.

Dragutin Grgas Beli iskoristio je priliku kako bi uz Perkovca istaknuo i važnost autora njegova nadgrobnog spomenika, Ivana Rendića čija barokna djela isto tako polako padaju u zaborav. On je – rekao je Grgas – došao u Samobor raditi 4 i pol mjeseca dovukavši sa sobom kararski mramor da bi isklesao prekrasnu mladu vilu hrvatsku, koja krasi Perkovčev grob.

Stihove i prozne tekstove recitirali su učenici škole Ivana Perkovca i Bogumila Tonija, a mali Šenkovčani su i ove godine u Samobor stigli i sa svojim malim pjevačkim zborom.

Nakon toga na Perkovčev grob položeni su cvjetni buketi i zapaljene svijeće.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.