“Hrvatska kakvu ne poznajete”

14. svibnja 2018.
Komentari isključeni
578 Pregleda

U subotu 12, svibnja održan je u Turopolju već uhodani projekt udruge Ekosspiritus i Društva svetog Izidora Seljaka pod nazivom “Hrvatska kakvu ne poznajete!”. Članovi Društva svetog Izidora Seljaka i njihovi prijatelji posjetili su vrijedne spomenika kulture: drvene kapele, kurije i župne crkve u Turopolju.

Početak je bio u Velikoj Mlaki razgledom drvene crkve svete Barbare, a nastavilo se posjetom kuriji Modrić–Bedeković u Donjoj Lomnici, pa starom gradu Lukavcu, crkvi Majke Božje Snježne u Dubrancu, kapeli svetog Antuna u Gustelnici, kapeli sveotg Roka u Cvetković Brdu te završilo u izletištu Ključić Brdo tjelesnom okrjepom.

Svetom misom u crkvi svetog Petra i Pavla u Velikoj Gorici zahvalili su svi prisutni za ovako lijep izlet svome Gospodinu.

Izlet je sve obogatio novim spoznajama o drvenoj arihekturi i povijesti Turopolja, a na nekim mjestima našle su se izravne poveznice s našim Samoborom iz kojeg su pristigli župnici koji su službovali u Turopolju ili drveni majstori koji su obnavljali kapele.

Izlet je organizirao Marko Hrkač, član Društva svetog Izidora Seljaka sa stanovanjem u Velikoj Gorici. Stručno vodstvo preuzeo je Stjepan Šipušić, a organizaciju putovanja Branka Toth, predsjednica Društva.

Lijepo proveden dan u zajedništvu obogatile su članice Društva svetog Izidora Seljaka odjenuvši svoju tradicionalnu odjeću prezentirajući tradicisko odjevanje na našem putovanju.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.