Iz Samobora do Čilea

11. svibnja 2018.
Komentari isključeni
789 Pregleda

Silva Juriša i Srećko Švaić posjetili su početkom ove godine Čile, od njegove pokrajine Atacame na sjeveru, preko čileanske Patagonije na jugu i vulkanskog Uskršnjeg otoka na Pacifiku te sinoć u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor, pokazali i ispričali što su tamo vidjeli i doživjeli. Podsjetili su okupljene Samoborce, koje ovakva živopisna i sjajno ilustrirana putopisna predavanja uvijek privuku u povećem broju u Knjižnicu, da je Atacama bogata rudnicima u kojima se prije 8 godina, nažalost, dogodila i velika tragedija. To je – rekli su – i najsuša pustinja na svijetu u kojoj tek svakih 20 do 30 godina padne kiša i tada ona na tjedan dana postaje cvjetna livada.

Govorili su i o Santiagu, smještenom sat i pol vožnje od Anda i udaljenom sat vožnje od pacifičke obale, te karakteristikama života u glavnom gradu Čilea. Juriša i Švaić zatekli su se u Čileu i u vrijeme ovogodišnjeg posjeta Pape Franje toj latinskoameričkoj državi, pa su prenijeli i svoje dojmove o tome. Istaknuli su i doprinos čileanskih Hrvata razvoju zemlje, i to političkom, akademskom, gospodarskom, kulturnom i sportskom.

Svi koji su se našli u Knjižnici na ovom putopisnom predavanju mogli su se uživjeti u čileansku priču i osjetiti kao da su, poput Juriše i Švaića, tamo i sami bili.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.