20. godina djelovanja PK Scout!

11. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.397 Pregleda

Svečana skupština povodom 20. godišnjice postojanja i djelovanja Planinarskog kluba Scout održana je u utorak 9. svibnja, a članovima Kluba, u obilježavanju njihove obljetnice pridružili su se i klubovi prijatelji iz Planinarskog društva Željezničar, Planinarskog društva Polom iz Slovenije, Planinarskog društva Ronolist, Planinarskog društva Japetić, novi pročelnik HGSS-a, Stanice Samobor, predstavnici Bratovštine Svetog Bernarda, predstavnica Turističke zajednice Grada Samobora i predstavnici oba samoborska biciklistička kluba, BBK Šišmiš i BBK Krpelj.

Svečanost je u ime Grada Samobora posjetio predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić koji je čestitao jubilej Klubu i dodijelio mu plaketu, te je istakao da Grad Samobor uvijek podržava dobre inicijative i programe, pa je tako ove godine i Planinarski klub Scout dobio određena sredstva temeljem raspisanog natječaja te se nada kako će i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima. Također, na proslavi je bio i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Dado Novak koji je također čestitao Scoutu, te dvoje zaslužnih članova Kluba (Igoru Kosu i Marijanu Mužaku) dodijelio brončanu i srebrnu značku Hrvatskog planinarskog saveza.

Na svečanoj sjednici nastupio je i Zbog Planinarskog društva Željezničar TAM Gor, koji je između ostalih „planinarskih“ pjesama izveo i Samobor je lepa varoš i Kraj kapele Svete Ane.

U svom uvodnom izlaganju predsjednik Kluba Marijan Koletić istaknuo je da je ova proslava osobito svečan trenutak za sve Scoutovce, jer 20 godina Kluba nije malo. Naglasio je da ima čast da predsjedava Klubom u trenutku kada Klub slavi ovaj jubilej te se zahvalio svojim prethodnicima Marijanu Mužaku i Valentini Pavliša što su postavili dobre temelje. Zahvalio se svim članovima Kluba, osobito onim aktivnima koji organiziraju izlete, brinu o Scoutsko – planinarskom centru Koretići koji je najljepši planinarski dom na ovim prostorima, dežuraju, provode radne i ekološke akcije. Naglasio je da su neki „Scoutovci“ odradili i vrlo ozbiljne planinarske zadatke poput uspona na Mt. Blanc i neke druge alpske vrhove, ekspediciju na Elbrus i sl. te naglasio da se Klub osobito ponosi njima. Predsjednik je istaknuo želju da Klub privuče što više mladih ljudi koji će ga voljeti jednako snažno i entuzijastično kao i sadašnje članstvo, kako bi jednog dana Klub mogli ostaviti u dobrim rukama.

Nakon predsjednika Kluba nazočnima se obratio bivši predsjednik sa najdužim stažem predsjedanja Klubom (12 godina) Marijan Mužak, prisjećajući se svih lijepih trenutaka u proteklih 20 godina.

Najsvečaniji dio skupštine bila je podjela priznanja.
Priznanja su najprije podijeljena klupskim „seniorima“, osnivačima Kluba koji su prije 20 godina osnovali PK Scout. To su redom: NINO BALEN, RINO BALIĆ, SREĆKO BOŠKOVIĆ, NENAD ČOMIĆ, MARTINA GLASNOVIĆ, DANIEL MAJSTOROVIĆ, SINIŠA MIHALIĆ, MARIJAN MUŽAK, TOMISLAV NORŠIĆ i ŽELJKO VALJAK.

Potom su dodijeljena priznanja svim članovima koji su u Klubu deset i više godina, tzv. priznanja za vjernost Klubu. Priznanja su dodijeljena sljedećim članovima: IVICA BENČIĆ, PERO BOŠKOVIĆ, MIHAEL CIPEK, NINA CIPEK – SAVIĆ, NENAD GLAVAŠ, KREŠO GREGORIĆ, BISERKA HORVAT – NIKŠIĆ, ŽELJKO KALAICA, NENAD MIŠIĆ, VALENTINA PAVLIŠA, MARTINA PAVLIŠA – PERKOVI, MIRKO RUBINIĆ, ANA TOMAŠEVIĆ i IVANA ŽIVKOVIĆ.

Posebna priznanja dodijeljena su dvojici članova zbog posebnih zasluga u aktivnostima Kluba: IGORU KOSU, zbog svog velikog truda, entuzijazma i dobre volje u organizaciji izleta po Sloveniji, zbog organizacije već tradicionalnih ekspedicija na Triglav i rukovođenja biciklističkom sekcijom Kluba – BISEKS-om te BORISU DAVČEVU BIMBU za trud i entuzijazam oko uređenja planinarske oblilaznice Samoborski scoutski put.

Scout je zahvalio svim gostima te im dao priznanje za sudjelovanje u aktivnostima Kluba te odazivu na svečanu skupštinu i Dan kluba.

Na kraju svečane sjednice održana je prezentacija fotografija koje prikazuju 20-godišnju povijest Kluba, a potom je Zbor TAM GOR još jednom nastupio.

Nakon Scoutskog pozdrava NIKAD SAM! i zaključivanja sjednice, nastavljeno je druženje uz domjenak.

Svečana sjednica bila je samo uvod u svečano obilježavanje 20. godišnjice Kluba koja će kulminirati druženjem u Scoutsko – planinarskom centru Koretići 27. svibnja Očekuje se dolazak velikog broja planinara, izletnika i biciklista, biti će hrane i pića, a nastupit će Cinkuši bit će to najbolji Scoutski tulum do sada – najavili su organizatori.

A.V.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.