Zadrugarstvo koje povezuje

5. svibnja 2018.
Komentari isključeni
943 Pregleda

Osnovna škola Bogumila Tonija treći je dan ponosni domaćin makedonskim učenicima i učiteljima u okviru projekta Međunarodne suradnje učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Čar zadrugarstva, vjerojatno najstarije i svakako najpoznatije izvannastavne aktivnosti, ne sastoji se samo u jačanju gospodarskog odgoja i obrazovanja, već i u otkrivanju i poticanju kreativnosti, timskoga duha i radnoga elana. U ovoj situaciji upravo je timski duh lajtmotiv jer u mnogim se timovima rađaju doživotna prijateljstva.

Makedonci iz Tetova u Samobor su, nakon duljeg putovanja, došli u četvrtak u jutarnjim satima i zajedno sa svojim novim prijateljima, učenicima i učiteljima, domaćinima Osnovne škole Bogumila Tonija, posjetili poznatu podzemnu atrakciju – Rudnik svete Barbare u Rudama, uz kušanje dobro poznatog lokalnog specijaliteta – Rudarske greblice. Uslijedio je ručak u lovačkom domu Poljanice, izrada licitarskih srca u Obrtu Oslaković te degustacija medenjaka i gvirca kao i posjet Grgosovoj špilji, uz stručno vodstvo.

Jučer su razgledali Karlovac i u njemu Aquatiku – akvarij slatkovodnih riba u gradu koji leži na četiri rijeke pa je savršeni kandidat za prezentaciju bogatog slatkovodnog svijeta. Obišli su i Stari grad Dubovec, najljepši i najočuvaniji feudalni kaštel.

U poslijepodnevnim satima jučerašnjeg dana učenici su sudjelovali u radionicama u organizaciji Učeničke zadruge Orhideja, škole domaćina. Na likovnoj radionici “Radionica iz Samobora” profesorice Ruže Barbarić Librić makedonski prijatelji svoje su dojmove prenijeli na kolaž. “Kolažiranjem” svojih hrvatskih trenutaka i adrenalina, koji polako prerasta u emociju, stvorili su vlastitu razglednicu. Druga radionica, učiteljice Branke Škiljan, u potpunosti tradicionalna i izvorna samoborska, također je privukla velik broj gostiju iz Makdeonije. Riječ je o izradi kraluša, prekrasnog nakita koji predstavlja vrijedan dio kulturne baštine Samobora. Bilo je zanimljivo vidjeti velik broj dječaka koji su tako vješto nizali šarene perlice buduće ogrlice ili narukvice.

Uslijedila je i svečanost u školi kojoj su nazočili zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Samobora Juro Horvat, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije Darinka Balen, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije Lena Đapić, predsjednica Hrvatsko-makedonskog društva iz Zagreba Judita Rey Hudeček, predsjednik Makedonsko-hrvatskog društva iz Tetova Goran Vidaček i drugi. Ravnateljica škole Bogumila Tonija Milena Kolarec pozdravila je sve okupljene i iskazala zadovoljstvo činjenicom da je upravo ova samoborska škola odabrana za domaćina. Zasluženo veliki pljesak oduševljenja dobili su školski zborovi pod vodstvom profesora Gordane Guščić i Igora Kosa, koji su izveli tri makedonske skladbe. Dožupan Hrvoje Frankić zahvalio je u ime Županije i naglasio kako se važnost zadrugarstva ogleda u razvijanju radnoga elana i poslovnog duha. Goran Vidaček istaknuo je velik značaj prijateljstva ne skrivajući simpatije prema novim prijateljima Samoborcima.

Poslije svečanosti prošetali su Samoborom te se nastavili družiti uz “čagu” u školi. Današnji će dan Makedonci provesti u obilasku Zagreba. Posjetit će dvorac, grob i kapelicu hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog bana Josipa Jelačića uz ručak na jednom ladanjskom imanju, a nakon toga poći će kući.

Petra Birman, prof.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.