Mogućnost suzbijanja šimširova moljca

3. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.462 Pregleda

Šimširov moljac (Cydalima perspectalis) je najvažniji štetnik koji napada šimšir (Buxus sempervirens) i druge vrste iz ovoga roda, a može uzrokovati štete i na japanskoj kuriki (Euonymus japonica) i nekim vrstama iz roda božikovina (Ilex). Vrsta je vrlo štetna jer može uzrokovati potpun gubitak lista šimšira.

Šimširov moljac uzrokuje značajne štete na biljkama. Štete pričinjavaju gusjenice koje se hrane lišćem, zelenim izbojcima i korom što narušava estetski izgled biljke, uzrokuje potpuni gubitak listova i ugibanje mladih biljaka. Štetnik se može lako prepoznati po svilenkastim zaprecima i svilenim nitima (paučini) na šimširu.

Štetnik se može suzbiti mehaničkim (sakupljanjem gusjenica, pranje grmova jakim mlazom vode pomoću miniwasha) ili kemijskim mjerama pripravcima koji su dozvoljeni za suzbijanje štetnika na ukrasnom bilju primjenom mješavine dva insekticida iz različitih kemijskih skupina: npr. iz skupine neonikotinoida Calypso SC (tiakloprid) + jedan sintetski piretroid, npr. Fastac 10 EC ili Direct 10 EC (alfacipermetrin) ili Decis 2,5 EC, Decis 100, Rotor Super, Scatto (deltametrin).

Tretiranja treba obavljati navečer jer su ove skupine insekticida osjetljive na visoke temperature (npr. pri +28°C ili više °C brzo gube djelotvornost!).

Učinkovitost insekticida je najbolja kada se suzbijaju mlade gusjenice, odnosno kada se ova mjera poduzme na vrijeme, prije značajnijih šteta na šimširu.

Dunja Prvčić, mag. inž. fitomedicine
(fotografija preuzeta sa stranice savjetodavna.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.