Marljivi Bergmani iz Ruda trajno zaštitili svoje podzemlje

3. svibnja 2018.
Komentari isključeni
821 Pregleda

Krajem travnja Grad Samobor je postao bogatiji za još jedno trajno zaštićeno kulturno dobro. Rudnik sveta Barbara u Rudama, nakon preventivne zaštite dobivene 2015. na rok od 3 godine, upisan je 24. travnja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu  zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7110. Rješenjem Ministarstva propisan je niz mjera zaštite kulturnog dobra, a posebno nas veseli što je dana potpora izvedbi interpretacijskog centra ispred Rudnika u smislu bolje edukativne i turističke ponude i osmišljavanja raznih programa. Također je propisano da svi radovi koji se izvode u Rudniku trebaju biti usuglašeni s nadležnim konzervatorskim odjelom. Za 2018. godinu suglasnost za radove je već ishođena. U planu je sanacija preostalog dijela obližnjeg potoka, zamjena dotrajale podgrade, uređenje odvodnje oborinske vode iz rova Sveto Trojstvo te početak zamjene drvenog stepeništa u unutrašnjosti rudnika. Početkom godine već je uređeno 40-ak metara staze jednom od rovova. Ministarstvo kulture naveden radove financirati će s 50.000 kn. Potporu je već dao i Grad Samobor kroz redovne programe u kulturi, a vjerujemo da će programe KUD-a Oštrc vezane uz kulturnu baštinu podržati i ove godine Zagrebačka županija.

Rudnik je ovaj vrijedan status stekao na inicijativu KUD-a Oštrc, čiji su članovi zajedno s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Zagrebu zadnjih mjeseci intenzivno radili na opisu kulturnog dobra i prikupljanju povijesnih činjenica. Otvoren je svaki vikend od 10-18 sati, a više informacija dostupno je na web stranici rudnik.hr

Josip Lebegner

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.