Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

U Samoboru ponovno oživljeni “majuš” i “majales”!

28. travnja 2018.
Komentari isključeni
1.268 Pregleda

“Majuš” – drevni običaj kićenja bukove grane uz izvore vode jučer je ponovno oživljen na Vugrinščaku kod vrela Vugrinščak i vrela podno Starog grada zahvaljujući Gradu Samoboru, Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruzi Oživljena povijest Samobor. U kićenju majuša sudjelovali su i učenici ETUŠ-a, pjevale su se marijanske pjesme, a dame obučene u krinoline i članovi Samoborske narodne garde dočarali su davna vremena.

Nakon kićenja majuša druženje je nastavljeno u Anin perivoju gdje je održan majales. Samoborske pjesme izveli su članovi Tamburaškog sastava Samoborci i Đurđica Pleše Vujica koja je vodila program, a razgledati se mogla i izložba grafika, fotografija i razglednica koje prikazuju povijest Anin perivoja u koji su rado dolazili brojni pjesnici i književnici.

Tako su jučer Anin perivojem prošetali i stihove čitali Stanko Vraz kojeg je utjelovio Milan Žegarac Peharnik, a na to kako je A. G. Matoš pisao o Samoboru podsjetio je Zoran Perović.

Posjetitelji su se upoznali s poviješću Anin perivoja i nekadašnjim običajima. Vatreni show priredila je Cirkultura, a sve prisutne gulašom je počastilo Lovačko društvo Srna dok se zasladiti moglo medenjacima.

Posjetelje su pozdravile zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat iveković i ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Martina Glasnović koja je naglasila da da će se svi zajedno i dalje zalagati za revitalizaciju tog prekrasnog prirodnog i tradicijom bogatog područja.

Naime, JU Zeleni prsten je zahvaljujući financijskoj podršci Grada Samobora,koji je sufinancirao 75% troškova izrade glavnog projekta krajobraznog uređenja Anin-perivoja, a temeljem sporazumom o suradnji s Hrvatskim šumama, krenula u revitalizaciju tog područja. Projekt je prijavljen na natječaj iz EU fondova, no zbog nedostatka bodova nije prošao, na što je JU Zeleni prsten uložila žalbu, te je sa suradnicima iz Udruge Oživljena povijest i Grada Samobora, dogovoreno da će i dalje raditi na projektu kako bi ga dodatno usavršili. “Naime, 80 % projekta je spremno za novu prijavu, a manje nedostatke ćemo “izglancati” i vjerujem da ćemo u idućem pozivu imati pozitivan ishod” – rekla je Martina Glasnović.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.