Romeo Ibrišević u knjižnici predstavio izložbu Što se čeka – izvlačimo!

26. travnja 2018.
Komentari isključeni
1.630 Pregleda

Dani ekološke osviještenosti nastavljaju se u Gradskoj knjižnici Samobor zahvaljujući suradnji s Romeom Ibriševićem. Naš poznati fotograf i ekolog izabrao je za izloge Odjela za odrasle djela umjetnika objedinjena u izložbi naziva “Što se čeka – izvlačimo”.
Riječ je o djelima umjetnika koji su svoju inspiraciju pronašli u Romeovim fotografijama olupina koje i dalje u (pre)velikom broju “krase” našu prirodu, a motivaciju u želji da se dodatno potakne sugrađane na odgovornije ponašanje prema okolišu. Naime, Ibrišević i suradnici već 15 godina marljivo obilaze Hrvatsku i gotovo sizifovski uporno uklanjaju olupine iz prirode te upozoravaju na probleme s onečišćenjem kojeg sami izazivamo.
Tako je u akciji “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina” pređeno više od 200 tisuća kilometara i uklonjeno više od 15 tisuća automobilskih olupina uz pomoć članova udruge Zelene stope i brojnih volontera. Također su pomogla i brojna poznata lica u ciljanim eko-foto akcijama upozoravajući da nije dovoljno samo se busati o prsa kako imamo najljepše more, najviše parkova, najčišću vodu… već da je potrebno preuzeti odgovornost za očuvanje prirode, želimo li generacijama iza nas ostaviti išta istinski vrijedno.
Otvorenje izložbe u četvrtak, 26. travnja iskorišteno je i kako bi Romeo Ibrišević okupljene upoznao s konkretnom situacijom na konkretnim lokacijama diljem Hrvatske, najčešće u parkovima prirode i nacionalnim parkovima. Prikazao je nekoliko video zapisa akcija izvlačenja olupina i niz fotografija koje jasno pokazuju da posla još ima jako puno, kako na čišćenju našeg okoliša, tako i na stvaranju mentaliteta i ozračja u kojem neće više biti sasvim normalno koristiti obližnju šumu ili livadu kao deponij.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.