HVIDRA i đaci na prvim crtama ratne bojišnice

26. travnja 2018.
Komentari isključeni
1.731 Pregleda

Udruga HVIDRA Samobora i Svete Nedelje 20. travnja, pod pokroviteljstvom Grada Samobora i Grada Svete Nedelje organizirala je program “Putovima naših očeva i sugrađana” odlaskom na prvu crte bojišnice Karlovačke županije.
U programu je sudjelovalo 50 učenika srednjih škola iz Samobora: Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Srednje strukovne škole Samobor i Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor sa svojim voditeljima, profesorima povijesti te pripadnicima HVIDRE Samobora i Svete Nedelje.

Obilazak je započeo od Karlovca preko Duge Rese, Generalskog Stola do Tounja, Slunja i Plitivca. Odana je počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. U Općini Tounj Samoborce je dočekao načelnik Ivica Sopek te im ukratko prepričao ulogu Tounja u Domovinskom ratu.

U Slunju su bili gosti zamjenika gradonačelnika Ivana Požega i predsjednika UHDDR-a Slunja Ivana Obajdina koji su im ukratko izložili stradanje Slunja u Domovinskom ratu.

Obišlo se i vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju, gdje su im na terenu poligona zapovjednik brigadir Lilić i suradnici prikazali naoružanja i predočili obuku hrvatske vojske. Samoborci predvođeni HVIDROM, bili su prva organizirana grupa koja je s učenicima posjetila vojni poligon “Eugen Kvaternik”.

Na povratku za Samobor obišli su i Vojni muzej na otvorenom u Turnju. Ukratko, obiđen je dio nekad okupiranog teritorija Republike Hrvatske kako bi se učenici upoznali s veličinom agresije i žrtvama Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.

Miljenko Komes

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.