Najnovije
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Samoborski vatrogasci – “vojska u pričuvi”

21. travnja 2018.
Komentari isključeni
1.309 Pregleda

Cijeli školski sat bio je sinoć potreban zapovjedniku Vatrogasne zajednice grada Samobora Mladenu Žitkoviću da u Hotelu Lavica, na godišnjoj izvještajnoj skupštini koju je pred 43 od 45 njezinih izaslanika i mnogim gostima vodio predsjednik Zajednice Željko Koščica, pobroji velik broj aktivnosti svih samoborskih vatrogasaca u protekloj godini.

Samoborska vatrogasna zajednica sjedinjuje rad 18 dobrovoljnih društava iz samoborskih naselja, jednog jedinog koje još djeluje u gospodarstvu, u tvrtki Chromos te Javne vatrogasne postrojbe. Tijekom 2017. godine vatrogasci su intervenirali 313 puta, Javna postrojba imala je 233 intervencije, a dobrovoljna društva 80, od čega 53 samostalne, a 27 u zajedništvu s profesionalcima. Najčešće, čak 20 puta, na intervencije je izlazio DVD Samobor, 16 puta DVD Galgovo, a po 8 puta DVD-i Bregana i Rude. Najviše intervencija tijekom minule godine bilo je u ožujku (47) i rujnu (37), a najmanje u svibnju, inače mjesecu zaštite od požara, samo 6.

Lani su na području grada izbila 122 požara koje su gasili naši vatrogasci, a uz to su odradili i 130 tzv. tehničkih intervencija na objektima, otvorenim prostorima, u prometu i raznim nezgodama, uz 43 izvida i 18 aktivnosti na pružanju osiguranja i usluga kod raznih događanja. Zbog obilnih kiša, 18. i 19. rujna prošle godine, Javna vatrogasna postrojba imala je čak 9 intervencija. Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor prevezlo je, pak, 1029 cisterni pitke vode domaćinstvima koja još nemaju vodu iz vodovoda.

U sustav vatrogasne zaštite na području grada uključeno je oko 1400 vatrogasaca, od djece do veterana i pomažućih članova, među kojima je 700-tinjak operativnih.

Važan dio vatrogasnih aktivnosti su i natjecanja i vježbe, a od lanjskih izdvojena su četiri, gradsko natjecanje u Bobovici i županijsko u Klinča Selima na kojemu su od naših sudjelovali DVD-i Bobovica, Molvice i Pavučnjak te pokazne vježbe u Svetom Martinu pod Okićem i u Rudama.

U ožujku prošle godine Javna vatrogasna postrojba uselila je u svoj novi prostor, u svibnju je promovirana monografija vatrogasne zajednice grada u kojoj je sadržana 90 godina duga povijest Zajednice, u rujnu je DVD Rude obilježio 90 godina svog rada, a u studenom je zlatni jubilej – 50 godina djelovanja, proslavila i Javna postrojba.

Financijsko izvršenje za 2017. godinu iznosi milijun i 342 i pol tisuće kuna, od čega je za vatrogasna vozila i opremu izdvojeno 215 tisuća kuna, a za uređenje vatrogasnih domova 150 tisuća kuna. -Financijski plan za ovu godinu iznosi 2 milijuna i 780 tisuća kuna – rekao je tajnik Zajednice Renato Hribar, a namijenjen je programu aktivnosti u provedbi mjera zaštite od požara, ostvarivanju odredbi Zakona o vatrogastvu, odnosno školovanju i osposobljavanju vatrogasaca, zdravstvenoj i preventivnoj zaštiti članova vatrogasnih postrojbi i za nabavu vatrogasnih vozila i opreme, zatim za operativni i preventivni rad, rad s djecom i mladeži, vatrogasna natjecanja, proslavu obljetnica (50 godina DVD-a Jarušje i 60 godina DVD-a Klokočevec) i tako dalje.

Uz brojne goste iz drugih vatrogasnih zajednica i društava, skupštinare je uime Hrvatske vatrogasne zajednice pozdravio Nevenko Čižmešija iz Odjela za dobrovoljno vatrogastvo, a isto su učinili i zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Stanec je rekao da je samoborsko vatrogastvo na visokoj profesionalnoj razini, da su članovi Zajednice uvijek prvi na terenu kada se dogodi kakva nezgoda i da će Grad dogodine za 5 posto uvećati sredstva za njihov rad. Frankić je zahvalio svima koji s ponosom nose vatrogasnu odoru na ukupnom radu i požrtvovnosti u intervencijama kako bismo svi mi drugi mogli mirno spavati, zaključivši da su vatrogasci “naša vojska”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Sama fala niš ne vala, ostat će upamćeni kao “saboteri godine gospodnje 2017.” Ne pomoći Splitu i okolici u onoj nevolji ne bi ni Neron odolio…