Najnovije
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Plamen Jurjevskog krijesa obasjao Vugrinščak

21. travnja 2018.
Komentari isključeni
1.410 Pregleda

Večeras je Vungru obasjao plamen još jednog velikog Jurjevskog krijesa koji je prvi put na ovaj način zapaljen prije sedam godina, 2012., tada skromno, u krugu susjeda i prijatelja iz tadašnjeg Mjesnog odbora Ferdo Livadić, danas Gradske četvrti Gornji kraj – Hamor, na poticaj Damira Domina. Ta vatrena priča razvila se do danas u sve posjećeniju manifestaciju čiju je organizaciju, potpomognuta njezinim pokretačima, preuzela Turistička zajednica grada Samobora i na Vugrinščak večeras dovela oko 1500 ljudi, koji su se u opuštenoj atmosferi, protkanoj ležernim glazbenim zabavljačima iz benda Tricikl, vještim žonglerima Cirkokulture, ritmičnim bubnjarima Intubeatsa i uz precizne streličare Streličarskog kluba Samobor čije su vatrene strijele, uz budno oko DVD-a Samobor, od prve zapalile krijes.

Na livadu podno starog samoborskog grada mnogi su u predvečerje stigli s dekicama, dječjim kolicima, kućnim ljubimcima, u većem ili manjem društvu, poneko i s roštiljem i kobasicama, ali, što je najvažnije, u dobrom raspoloženju. Tome je uvelike pripomoglo i ugodno proljetno vrijeme, a začinio domaći grah uz ponudu raznih pića.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Novo doba poganštine, običaji pogana prije Krista…

 2. Avatar

  Opet dotepenec uči Samoborce običajima. Dokle?

 3. Avatar

  Sotoni nije mjesto u Samoboru…

 4. Avatar

  23. TRAVNJA – Sveti JURAJ, mucenik (275.-303.)

  Zivot je sv. Jurja obavijen mnogim legendama pa je i strucnjacima tesko doci do pouzdanih povijesnih podataka o njemu. On je prema legendama vec od samog zaceca bio predodredjen za velike stvari. Zato je i njegovo rodjenje ispunilo velikim veseljem oca mu Geroncija, Perzijanca, i majku Polikroniju, Kapadocanku. Pobozni su ga roditelji odgajali u vjerskom duhu, i to s uspjehom, sve dok nije odrastao i stupio u vojnicku sluzbu. Za vrijeme Dioklecijana poginuo je mucenickom smrcu. Njegovo je stovanje u povijesti svetaca pravi fenomen, kojemu jedva ima ravna. Neka o tome posvjedoce zajamceni podaci!

  U Siriji nalazimo vec u IV. st. crkve posvecene sv. Jurju. U Egiptu ima njemu u cast 40 crkava i 3 samostana, a na otoku Cipru nalazilo se cak 60 Jurjevih svetista. U Carigradu mu je podigao Crkvu nitko manji nego sam car Konstantin Veliki. Sv. German, pariski biskup, jedan od najglasovitijih prelata VI. st., mnogo je pridonio stovanju ovoga sveca na tlu Francuske.
  U grckoj Crkvi sveti Juraj se slavi uz sv. Demetrija, Prokopija i Teodora kao veliki mucenik. S Istoka se njegovo stovanje vrlo brzo prosirilo i na Zapad, u Rim, u Italiju, u Mainz, a onda i u Englesku i Skotsku, gdje se narocito postuje. Njegova popularnost u zapadnoj Europi masivnije zapocinje u XIII. st. tijekom krizarskih ratova. Kao svoga zastitnika slavili su ga srednjovjekovni vitezovi i krizari, te se stavljaju pod Svecevu zastitu. Seljaci su ga poceli zazivati kao zastitnika, najprije svojih konja, a zatim i ostalih domacih zivotinja. Jos prije II. svjetskog rata hodocastili su s konjima na svecev blagdan slavonsko-podravski seljaci u Sveti Djurdj kod Donjeg Miholjca.
  Svetoj Jurja slave i mnogi svecani govori te romansirani zivotopisi, pocevsi od najstarijih vremena. Njega su svojim spisima proslavili sv. Grgur Turonski (+594.), Venancije Fortunat (+600.), pjesnik himana, sv. Andrija Kretski (+767.), Sv. Petar Damiani. U srednjem vijeku sv. Juraj je slavljen i mnogim skazanjima, a njegovim slikama ne zna ze ni broja. Malo je koji srednjovjekovni i kasniji religiozni slikar ili kipar koji ga nije prikazao. Njegov je blagdan u nekim biskupijama spadao u najvece u godini.

  Mozda bi se citatelji razocarali kad ne bismo spomenuli zmaja, koga Sv. Juraj probada. Neka se ne razocaraju ako im moramo reci da je to legenda, koja je nastala tek u srednjem vijeku za vrijeme krizarskih vojna. Netko je tada krivo shvatio jednu sliku cara Konstantina u Carigradu koji je, prema povijesnicaru Euzebiju, prikazan kako gazi probodena neprijatelja ljudskoga roda. Pucka masta tu je sliku pripisala sv. Jurju i oko njega razvila legendu, kako je spasio djevojku probovsi zmaja. U toj se verziji brzo rasirila ta legenda, te postala opca svojina, o cemu svjedoce nebrojene slike i kipovi, pa i jedan kod nas u Zagrebu u blizini kazalista.

  Mi ovaj kratak prikaz sv. Jurja zavrsimo govorom sv. Petra Damianskog, biskupa i crkvenog naucitelja………

  “Danasnja svetkovina, predragi, podvostrucuje radost uskrsne slave i osvjetljuje ukrasom vlastitog sjaja poput dragocjenoga bisera, zlato koje se utiskuje.
  Doista je iz vojne prenesen u vojnu, jer je duznost zemaljskog tribunata sto ju je obavljao,zamijenio ispovijescu krscanske vojne. Poput odvaznog vojnika sve je svoje siromasima dao i odbacio teret zemaljskog blaga. Tako, slobodan i nezaprijecen, opasan oklopom vjere, jurnuo je taj vatreni Kristov ratnik u bojni red zestoke bitke.
  Te nas rijeci posve jasno poducavaju da takvi, koji se jos uvijek boje lisiti zemaljskih dobara, nisu kadri da se snazno i sposobno bore za obranu vjere.

  Blazeni je pak Juraj, zapaljen ognjem Duha Svetoga i nesavladivo zasticen zastavom kriza, tako unisao u sukob s bezboznim kraljem, da je i vodju svih bezboznika nadvladao u pomocniku, i poticao duhove Kristovih vojnika da se hrabro drze.
  Prisutan je doduse bio vrhovni i nevidljivi Sudac koji je pripustio, prema odredbi Svoje promisli, da bjesni ruka bezboznika. On je, istina, predao udove Svoga mucenika rukama krvnika, ali je zato neoborivom obranom Svoje zastite cuvao njegovu dusu, oslonjenu na neosvojivu kulu vjere.
  Tom se, predraga braco, nebeskom ratniku treba ne samo diviti, vec ga treba nasljedovati. Neka vec sada nas duh bude uprt u onu nagradu nebeske slave; i dok je nase srce cvrsto prionulo uz njeno razmatranje, ne dajmo se uzbudjivati, pa makar nas ismijavao svijet zavodnik ili pak prijeteci bucio protiv nas.

  Radi toga ocistimo se, prema Pavlovoj zapovijedi, od svake tjelesne i dusevne necistoce da bismo jednom zasluzili unici u onaj hram blazenstva, kamo je sada upravljen vrsak nasega uma.
  Nuzno je da svatko tko sebe zeli zrtvovati Bogu u Kristovu satoru, a to je Crkva, nakon sto je opran u kupelji svetoga zdenca, obuce raznoliku odjecu kreposti. Novi covjek, koji se u Kristu ponovno radja po krstenju, neka vise ne oblaci znake smrtnosti, vec neka obuce novoga covjeka, odlozivsi staroga, i nek u njemu zivi, nastojeci-obnovljen-oko cistoga zivljenja!”

  Ikonografije sv. Jurja prikazuje u odori rimskog vojnika (u srednjem vijeku viteskom oklopu), na bijelom konju (simbol cistoce), kako probada neman ili zamahuje macem. Na mjestu dogadjaja katkad se prikazuju ostaci zrtava stradalih u borbi s nemani, a ponekad se u kutu prizora vidi i sama princeza kako moli Boga da sveti Juraj pobijedi.

  MOLITVA SVETOM JURJU:

  Vjerni slugo Bozji i nepobjedivi mucenice, sv. Jurju!
  Ti si otvoreno i s revnoscu odgovorio na Bozji dar vjere. Zahvacen gorljivom ljubavlju prema Isusu Kristu, hrabro si se borio protiv oholosti, lazi i prijevare. Ni bol ni mucenja, ni mac ni smrt nisu te mogli rastaviti od nasljedovanja Isusa Krista i Njegova Evandjelja.
  Usrdno te molim sv. Jurje, da mi, poradi Kristove ljubavi, svojim zagovorom pomognes, da se i ja odlucno opirem svemu losem; da probleme i patnje koje me pritiscu strpljivo nosim kao svoj kriz; da me ovozemaljske brige, sebicnost i nevolje ne rastave od Isusove ljubavi prema Bogu i bliznjima.
  Hrabri pobjednice u vjeri, pomazi mi u svladavanju svakoga zla, odagnaj strah u zalaganju za ugrozene, kako bih jednom i ja zadobio Bozju blizinu obecanu onima koji ustraju do kraja.
  Po Kristu Gospodinu nasem! Amen!

  Ovom molitvom, a i od srca zelimo sretan i blagoslovljen Imendan dragim nasim prijateljima-prijateljicama i vjernicima-vjernicama, koji nose ime Svetoga Jurja, svoga zagovornika, zastitnika i imenjaka; Jura, Jurica, Djurdjica, Djuro, Jurje, Djuka, George, Georgina…. (engl). Neka vas i nas prati njegov zagovor uvijek!
  Moli za nas sveti Jurje.
  Da dostojni postanemo obecanja Kristovih.