Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Žarke boje flore i faune uz audio komponentu na izložbi Vjerana Čengića

13. travnja 2018.
Komentari isključeni
1.687 Pregleda

Izložba Vjerana Čengića pod nazivom Notitia Intuitiva otvorena je u petak, 13. travnja u privremenim prostorijama Galerije Prica u Centru za mlade. Riječ je o nagradnoj izložbi koju je Čengić zaslužio svojim djelom sa 4. Trienalla autoportreta pa je tako publika u Samoboru mogla uživati u novom pogledu na izričaj ovog mladog zagrebačkog akademskog slikara. Na samom otvorenju okupljene je uvodno pozdravila voditeljica galerije Nikolina Šimunović da bi više o samom autoru i izloženim djelima rekla povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol koja je napisala i predgovor katalogu izložbe.

– Vjeran Čengić je jedan od slikara mlađe generacije koji se, zaista možemo reći, u punom smislu vratio slikarstvu, onom pravom slikarstvu s ekspresijom boja, živih pulsirajućih boja kojima gradi svoje kompozicije, slavi ljepotu prirode, okruženja, flore i faune i to najviše morskog svijeta. Najčešći motiv je riba, koja ima višestruka simbolička značenja, kako u kolektivnom sjećanju čovječanstva, tako i za njega osobno. Popratni element, osim tih njegovih kolorističkih radova je i zvukovni element. Vjeran je stavio audio snimku sa zvukovima iz prirode i morskog svijeta koji dodatno upotpunjuju cijeli taj doživljaj uživanja u kolorizmu i ljepotama prirode koja nas okružuje – rekla nam je po otvorenju izložbe Sonja Švec Španjol.
Zanimljivo da Vjeran Čengić već neko vrijeme nije izlagao pa je samoborska izložba svojevrsni povratak mladog autora na scenu i to izborom djela za koje se moće reći da nose mediteranski ton.

– Na ovoj izložbi mogu se vidjeti prije svega žarke boje, dosta kolorita, dosta dinamičkog slikarstva koje je više intimnog karaktera, a opet je figurativno, dakle nije odlazak u neku apstrakciju, nego je dosta mediteranski. Slike koje su izložene ovdje na neki su način povezane i s (nagrađenim) autoportretom, odnosno neke bi se mogle s njime povezati po načinu slikanja i tretmanu, dok neki radovi nisu i pripadaju nekom drugom svijetu. No poveznica svih djela je figurativnost i ono što na prvi pogled vidite, jake boje, kompozicije koje su upečatljive – pojasnio nam je Vjeran Čengić.
Izložbu Notitia Intuitiva možete razgledati do 6. svibnja u radno vrijeme Galerije Prica u Centru za mlade, od utorka do subote od 10 do 22 sata te nedjeljom od 16 do 22.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.