Devastirani spomenik hrvatskim braniteljima u zagrebačkoj Dubravi (fotografija preuzeta s facebooka Udruge veterana 145. brigade HV)

Devastiran spomenik hrvatskim braniteljima u Dubravi

4. travnja 2018.
Komentari isključeni
1.182 Pregleda

Rano jutros u zagrebačkoj Dubravi je osvanuo oskvrnut i devastiran spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na kojem su nepoznati počinitelji sprejem iscrtali petokraku zvijezdu. Spomenik je podignut u znak vječnog sjećanja na 74 poginula hrvatska branitelja s područja Dubrave, među kojima je i ime Pavla Spudića poginulog hrvatskog dragovoljca, branitelja Vukovara.

Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, ogorčena tim nedjelom uputila je javnosti priopćenje slijedećeg sadžaja:

“Zgroženi smo ovim primitivnim vandalskim činom koji je za namjeru imao obezvrijediti spomenik poginulim hrvatskim vitezovima, a nas preživjele uvrijediti upravo znakom i simbolom crvene zvijezde petokrake pod kojim se razarala Hrvatska i pod kojim su ubijani oni čija imena se nalaze na devastiranom spomeniku. Izražavamo duboku sućut i dijelimo bol s roditeljima i obiteljima naših poginulih prijatelja koji sve češće moraju trpjeti ovakva poniženja.

Također želimo naglasiti potrebu da se zbog slobodno možemo reći kontinuiranog kršenja Deklaracije o Domovinskom ratu moraju odrediti kaznene sankcije te ćemo o našem prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona nakon što ga pošaljemo nadležnim tijelima uskoro obavijesti I hrvatsku javnost.

Ovaj čin vandalizma usmjeren protiv hrvatskih branitelja samo je još jedan u nizu protuhrvatskog djelovanja kojim se udara izravno na temelje slobodne demokratske hrvatske države i to simbolima agresora koje smo pobijedili upravo mi hrvatski branitelji. Zahvaljujući pobjedi i žrtvi naših hrvatskih ratnika dužnost nam je zaštiti čast i ugled države za koju su dali svoje živote. Vjerujemo kako će i odgovorne osobe u nadležnim hrvatskim institucijama što prije reagirati ne samo otkrivanjem i procesuiranjem počinitelja ovakvih nedopustivih djelovanja nego i što prije reagirati te usvojiti izmjene Kaznenog zakona koje su neophodno potrebne.

Našim poginulim hrvatskim ratnicima neka je vječna slava i hvala! S nama su!”, zaključuje se u priopćenju.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.