Šilobod Bolšić – svestrani velikan našeg kraja, kojeg treba otrgnuti zaboravu

27. ožujka 2018.
Komentari isključeni
1.309 Pregleda

Predavanje o jednom od istinskih velikana samoborsko-svetonedeljskog kraja, Mihaelu Šilobodu Bolšiću održali su u utorak, 27. ožujka u Gradskoj knjižnici Samobor predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Ervin Škacan i voditeljica Glazbenog odjela Martina Mičija Palić. Uz predstavljanje ovog znamenitog znanstvenika, svećenika, erudita i polihistora koji je djelovao i stvarao u 18. stoljeću, predavanje je bilo prigoda i za prezentaciju njegovog djela „Fundamentum cantus gregoriani, seu choralis“. Kako je istaknula Mičija Palić, knjiga dovršena 1760. godine vrijedan je priručnik o koralnom pjevanje napisan u obliku dijaloga između učitelja i učenika koji je puno stoljeće bio u uporabi u crkvenim redovima da bi potom bio “izgubljen” i zaboravljen. Trenutno postoje samo šest originalnih primjeraka tog djela, od kojih se tri primjerka nalaze u Hrvatskoj, a jedan i u Gradskoj knjižnici Samobor, što je na prezentaciji demonstrirala ravnateljica Mirjana Dimnjaković.

U ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji rodila se 2014. godine ideja o digitalizaciji “Fundamentuma…” koja je nakon godinu dana urodila konačnim izdanjem. Ono se sastoji od uvodne znanstvene studije Katarine Koprek te prijevoda na hrvatski i pretiska originala iz Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije, a uz to i DVD-a na kojem se nalazi digitalizirana verzija originalnog priručnika.

Ervin Škacan istaknuo je potom i važnost drugog velikog Šilobodovog djela, Arithmetike Horvatszke, prvog udžbenika na hrvatskom jeziku i najvažnije domaće knjige iz prirodnih znanosti u 18. stoljeću, kao i važnog izvora matematičke terminologije na kajkavskom. Ova su djela opširnije predstavljena i tijekom Dana Mihaela Šiloboda koji su koncem 2016. godine održani u Svetoj Nedelji sa željom da ga se adekvatno pozicionira u povijesnom pregledu najznačajnijih ljudi ovog kraja. Kako je najavio Škacan, proces oživljavanja uspomena na Mihaela Šiloboda Bolšića svetonedeljski Matičari namjeravaju nastaviti i u budućnosti, tim više što ovaj velikan još nije dobio ni svoju ulici niti trg na području Svete Nedelje. Osim toga, istaknula je Mičija Palić, ostalo je još jedno Šilobodovo djelo koje bi se moglo digitalizirati, Cabala de lesu Lotto et varia Fortuna, a tu je i potencijal njegove glazbeno-skladateljske ostavština.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.