Naglićima dva velika zlatna priznanja

25. ožujka 2018.
Komentari isključeni
1.823 Pregleda

Dvostruki slavodobitnici 31. Samoborske salamijade članovi su obitelji Naglić iz Svetog Martina pod Okićem, deda Tomo i unuk Marko, nositelji dviju Velikih zlatnih šajbi za najbolju salamu u kategoriji domaćih proizvođača, odnosno hobista, OPG-ovaca i profesionalaca, te u kategoriji domaćih uzgajivača svinja. Tako su ove godine odlučili stručni ocjenjivači u sezoni koja baš i nije pogodovala proizvođačima salama zbog relativno duge i tople jeseni te zakašnjele zime, pa samo pravi majstori znaju kako odnjegovati salamu u takvim uvjetima. Tomo Naglić je i lani bio osvajač Velike zlatne šajbe među tzv. DUS-ovcima (domaćim uzgajivačima svinja), kojih je, nažalost, kako kaže predsjednik Udruge Zlatna šajba dr. Dubravko Viduč, sve manje, a oni iz vlastite sirovine proizvode salame. Marko Naglić je, podsjetimo, ove godine slavio i na Svetonedeljskoj salamijadi.

Naglići imaju malo obiteljsko gospodarstvo, a “pajceke” hrane na starinski način, domaćim kukuruzom, krumpirom, bez koncentrata i to se može smatrati eko proizvodnjom. -Za dobru salamu svinja mora biti stara najmanje godinu dana, uzima se prvoklasno meso, od šunke, i dodaju domaća paprika, češnjak, papar i sol – kaže Tomo Naglić.

U kategoriji domaćih proizvođača, najbrojnijoj na natjecanju, dodijeljeno je još 17 zlatnih, 49 srebrnih i 7 brončanih šajbi. Kod domaćih uzgajivača svibnja samo je još jedna salama dobila zlatno priznanje, a šest ih je nagrađeno srebrom.

Najboljim međunarodnim proizvođačem salama proglašen je Damjan Habinc iz Sevnice, kraja također poznatog po vrsnim poznavateljima ove mesarske vještine. I ova je kategorija bila brojna, a salame su, osim iz Slovenije, na natjecanje pristigle i iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Podijeljeno je još 9 zlatnih, 27 srebrnih i 10 brončanih šajbi.

U posebnoj kategoriji, svih ostalih vrsta salama, Andrejka Zobarič iz Dobove u Sloveniji i ovaj put je zaslužila Veliku zlatnu šajbu, a uručene su još 4 male zlatne šajbe, 21 srebrna i 8 brončanih natjecateljima iz svih zemalja sudionica 31. Samoborske salamijade.

Nagrade najboljima, na subotnjoj priredbi u Sportskoj dvorani Samobor, uručivali su veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, konzul u mađarskom veleposlanstvu Zorán Babity, gradonačelnik Samobora, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Zanimljivo je da je njemu, Milanu Bandiću, za 4 predana uzorka proizvedenih salama, ove godine pripala jedna zlatna, dvije srebrne i jedna brončana šajba.

Goste je zabavljao Mirko Švenda Žiga sa svojim bandom, a izvrsnim delicijama počastili uglavnom domaći ugostitelji Hotel Lavica, Restaurant Franja, Hotel Santiny, Restaurant Mirna, Kulinarska akademija Branka Ognjenovića i Bistro kod Damira iz Starog Grada na Hvaru. Program je vodio Mislav Maroević.

Samoborski “šajberi” ponovno su odlično organizirali manifestaciju, čija je pokroviteljica ove godine bila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a pohodili su je brojni gosti iz zemlje i inozemstva, te uz Krešu Beljaka još dvojica saborskih zastupnika, Mihael Zmajlović i Ivan Pernar. Od domaćih “snaga” tu su bili zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, više gradskih vijećnika, pročelnika i drugih dužnosnika, županov izaslanik Josip Kraljičković, županijski vijećnici Zvjezdana Sečen i Stjepan Kozlina te aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Fabek.

Pokrovitelji manifestacije bili su gradovi Samobor i Zagreb te Zagrebačka županija, a medijski Glasnik Samobora i Svete Nedelje i Radio Samobor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.