Najnovije
Uoči prvenstva kup utakmice (22. kolovoza 2019. 18:03)
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)

Bogatstvo domaće autohtone ponude

24. ožujka 2018.
Komentari isključeni
1.299 Pregleda

Zaživio je još jedan, ovaj put 14. po redu Samoborski proljetni sajam. Održava se danas i sutra između 9 i 19 sati pod šatorom na središnjem samoborskom trgu, a svečano ga je jutros, pred mnogim domaćim i gostujućim uzvanicima te Vinskom kraljicom Zagrebačke županije, Samoborkom Lucijom Fabek, otvorio samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak. -S proljetnim sajmom u Samobor nam je stiglo i proljeće i kao što imate prilike vidjeti, mi iz gradske uprave, u skladu s tim, odjenuli smo sakoe – rekao je Beljak dodavši da time Samobor prkosi zimi i pokazuje da nije samo prvi Grad u Zagrebačkoj županiji po turizmu, ljepoti, obrtništvu i poduzetništvu već je, na ovaj način, i vjesnik proljeća, u Županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Potom je Krešo Beljak pozvao sve Samoborce i goste grada da se dođu uvjeriti u vještine i umijeća vrijednih ruku naših domaćih ljudi.

-Oni na ovom sajmu prezentiraju sebe i svoje aktivnosti te svoje vrhunske uratke u što se mogu uvjeriti svi posjetitelji koji kući mogu otići puni dojmova, ali i vrećica punih visokokvalitetnih proizvoda što je dosad uvijek podupirala i Zagrebačka županija – istaknuo je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

-Mi obrtnici posebno volimo ovakve sajmove – rekao je predsjednik samoborskog obrtničkog udruženja Marijan Karlović – objasnivši da se na ovakvim skupovima uvijek može i pogledati, opipati te kupiti proizvod, ali i porazgovarati s onima koji ga proizvode. Zahvalio je Gradu i Zagrebačkoj županiji na stalnoj potpori i naglasio: Mi smo najjače udruženje u Zagrebačkoj županiji, a puno radimo i na europskim projektima. Uz članove samoborskog obrtničkog udruženja na sajmu izlažu i gosti iz Pule, Petrinje i Županije, odnosno tamošnjih udruženja obrtnika.

Program je vodila i pjesmom na otvorenju okupljene zabavila Đurđica Pleše Vujica.

Na sajmu sudjeluje 70-ak izlagača koji se predstavljaju sa svojim domaćim tradicijskim etno i gastro proizvodima po kojima je Samobor prepoznatljiv. To su rukotvorine narodne baštine, licitarski i medičarski proizvodi, etno nakit, suveniri, bermet, sir, domaća vina, voćne rakije i likeri, pčelinji proizvodi, domaći kolači, kruh i razni drugi pekarski proizvodi te izvorni mesni proizvodi.

Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe, s degustacijom salama, bit će sutra, u nedjelju, 25. ožujka od 10 sati, dodjela priznanja najoriginalnije i najljepše uređenim prodajnim mjestima u sklopu sajma bit će, također sutra, od 15 sati, a koncert u 17 sati držat će Singrlice i njihov gost, Neno Belan.

I ove je godine, po drugi put, održan Dječji sajam i to na Trgu Matice hrvatske, a u njemu sudjeluju djeca iz samoborskih osnovnih škola i vrtića s ponudom originalnih dječjih proizvoda, suvenira, nakita, keramike, igračaka te prigodnih čestitki i pisanica. Tako već od malih nogu uče da je najveća vrijednost stvoriti nešto vlastitim rukama, čime se potiče njihov poduzetnički duh. Na sajmu su sudjelovale škole Bogumila Tonija, Milana Langa, Mihaela Šiloboda, Rude i Samobor te dječji vrtići Cvjetnjak, Grigor Vitez, Izvor, Mali prijatelji, Dječji grad, Osmijeh, Potočić i Waldorfski vrtić Neven. Dječji proljetni sajam trajao je 3 sata, a upotpunio ga je plesni i glazbeni program, a odražne su i likovne radionice te Minigolf sa Športićima.

Organizator manifestacije je Grad Samobor, a suorganizatori Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor, Turistička zajednica grada Samobora i Komunalac Samobor. Pokrovitelj je Zagrebačka županija.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.