Najnovije
Samoborsko gorje zabijelio snijeg (18. ožujka 2019. 18:26)
Bistra slomila Samobor u smiraj utakmice (18. ožujka 2019. 16:17)
Protiv Zameta nije išlo (18. ožujka 2019. 16:15)
“Lavicama” bod u Rijeci (18. ožujka 2019. 16:07)
Povratak na drugo mjesto (18. ožujka 2019. 13:05)
Bez frke do sedam medalja (18. ožujka 2019. 10:05)

Kulturna ponuda grada Svete Nedelje i značaj dvorca Erdödy u Kerestincu

19. ožujka 2018.
Komentari isključeni
1.116 Pregleda

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji prošli je tjedna održano predstavljanje rezultata ankete pod nazivom “Kulturna ponuda grada Svete Nedelje i značaj dvorca Erdödy u Kerestincu” o čemu smo u srijedu govorili i u posebnoj emisiji u našem programu.

Istraživanje je završeno u jesen 2017. godine, a provedeno je u okviru popularno-znanstvene javne tribine pod nazivom Dvorac Erdödy u Kerestincu – neiskorištena kulturna baština kao značajan resurs kulturnog, gospodarskog i društvenog razvoja grada. Glavni ciljevi ovog projekta nastojali su potaknuti javnu raspravu o kulturi grada Svete Nedelje, uz uključivanje građana-ispitanika u promišljanja o poboljšanju kulturne ponude, o namjeni kulturne baštine, napose dvorca Erdödy. Anketu koja je bila dostupna u tiskanom i digitalnom obliku popunila su 252 ispitanika, što čini reprezentativni uzorak od 1,39 posto ukupnog broja stanovnika, a rezultati istraživanja pokazali su da 40 posto građana nema decidiran stav o kulturnoj ponudi (nisu ni zadovoljni, niti nezadovoljni), dok je 36,1 posto nezadovoljno dosadašnjom kulturnom ponudom Svete Nedelje. Na pitanje o kulturnim sadržajima koje bi željeli u svom gradu 30,37 posto ispitanika želi kazalište, 29,11 posto koncerte, 15,18 posto gradsku knjižnicu, 13,92 posto muzejsko-galerijski prostor, a 13,29 posto centar za kulturu. Drugi dio ankete odnosio se na dvorac Erdödy u Kerestincu za koji su ispitanici u vrlo visokom postotku – čak 98,77 posto – ustvrdili da ga je potrebno obnoviti i revitalizirati te su pritom dali izrazito konstruktivne prijedloge o namjeni dvorca. Tako većina ispitanika, 88,1 posto u dvorcu želi kulturne sadržaje, a 41,7 posto uz kulturne želi i komplementarne turističke sadržaje u kompleksu dvorca Erdödy. Od kulturnih sadržaja ističu da bi u dvorcu najbolje bilo smjestiti kazališno-koncertnu dvoranu (68,7 posto), muzejsko-galerijski prostor (62,7 posto), centar za kulturu (56 posto), centar za mlade (41,3 posto) i gradsku knjižnicu (35,7 posto).

Istraživanje je pokazalo da postoji interes građana za poboljšanje kulturne ponude Svete Nedelje, pri čemu je najveći nedostatak nepostojanje kulturne infrastrukture (ponajviše centra za kulturu), ali zamjećuje se i vrlo pozitivan stav prema kulturnoj baštini za koju smatraju da njezina obnova i revitalizacija može poboljšati kvalitetu života građana Svete Nedelje. S obzirom na to da do sada nisu provedena slična istraživanja niti postoje statistički izvještaji o preferencijama i stavovima građana prema kulturi našega grada, rezultati ove ankete indiciraju nužnost nastavka daljnjih istraživanja s ciljem detektiranja i analiziranja te kreiranja višegodišnje strategije razvoja kulture grada Svete Nedelje.

Anketu je kreirala i provela Martina Mičija Palić uz pomoć i podršku članova Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Za pomoć pri realizaciji ovoga projekta Matica zahvaljuje svojim suradnicima i pokroviteljima: Gradu Svetoj Nedelji, Zajednici kulturno-umjetničkih udruga grada Svete Nedelje, Turističkoj zajednici grada Svete Nedelje, Radiju SVN, Radio Samoboru, SvN24info i svim ispitanicima koji su sudjelovali u istraživanju.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.