Volim hrvatski u samoborskoj knjižnici!

13. ožujka 2018.
Komentari isključeni
502 Pregleda

U Gradskoj knjižnici Samobor obilježavaju se “Dani hrvatskog jezika” i to programom “Volim hrvatski”. Tako je danas u knjižnici, točnije u prostoru Zavičajene zbirke, održana radionica u kojoj su sudjelovali učenici 4. razreda Osnovne škole Bogumila Tonija, pod vodstvom učiteljice Marije Mapilele te učenice 3. i 4. razreda srednje Ekonomske trgovačke i ugostiteljske škole Samobor, čija je profesorica hrvatskog jezika Dubravka Purić. Oni su u samoborskim novinama iz 80-ih godina kao i u ovotjednom dnevnom tisku tražili pravopisne pogreške.

Radionicu je vodila knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika, Draženka Robotić. Učenici su uočili puno pogrešaka što potvrđuje da treba više pozornosti obratiti pravilnom korištenju hrvatskog jezika.

“Pogreške su česte, no rijetko ih uočavamo, jer baš i ne obraćamo pozornost na njih. Prošećete li našim gradom naići ćete na pregršt pravopisnih grešaka bilo na reklamama bilo na raznim tablama. Na putu od škole do knjižnice danas smo ih uočili nekoliko. Tako u Perkovčevoj ulici na jednoj od reklama piše umjesto kućanski aparati, kučanski aparati, a na jednom plakatu piše slićno, umjesto slično”- kaže Draženka Robotić.

Jezičnim nedoumicama i pogreškama bavi se i “Jezična patrola” u Osnovonoj školi Bogumila Tonija. Dodatna je to nastava hrvatskog jezika, a vodi ju učiteljica razredne nastave Marija Mapilele.

Riječi je danas u Gradskoj knjižnici bilo ne samo o književnom hrvatskom jeziku već i kajkavskom govoru tj. domaćem samoborskom, pa su učenici na zadane riječi iz “Tematskog rječnika samoborskoga i kajkavskog govora” Milana Žegarca Peharnika sastavljali haiku pjesme.

Sutra će se u samoborskoj knjižnici održati radionica “Hrvatski na maturi” u kojoj sudjeluju profesorice Marijana Togonal, Tanja Doračić i samoborski srednjoškolci. Četvrtak će biti posvećen predavanju Dinke Juričić, urednice za cjeloživotno obrazovanje u Školskoj knjizi i motivacijske govornice, koja će na temu “Sto lica pismenosti” govoriti od 19 sati.

Uz sve to sudjelovati možete i nagradnoj igri Gradske knjižnice Samobor na njihovom Facebook profilu.

Izložbu karikatura Nike Baruna posvećenu Danima hrvatskog jezika razgledajte u izlozima knjižnice. Vidjet ćete mnoge pogreške koje svakodnevno koristimo u pismu i govoru!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.