U pripremi četvrti korizmeni noćni križni put drevnom samoborskom župom

13. ožujka 2018.
Komentari isključeni
1.115 Pregleda

Četvrti korizmeni noćni križni put drevne župe svete Anastazije održat će se u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, 29. i 30. ožujka. Sinoć je održan sastanak predstavnika organizatora ovog pohoda u župnoj dvorani Župe Krista Kralja u Domaslovcu na kojemu su sudjelovali predstavnici Bratovštine svetog Jakova apostola, Bratovštine svete Helene i Obiteljske zajednice žive krunice čije skupine potpisuju organizaciju ovog događaja.

Ovogodišnji križonoša biti će iz Bratovštine svetog Jakova, Marko Ščrbec (na slici), župljanin župe Vrbani i mirovni sudac Bratovštine svetog Jakova apostola. Nosit će križ kao molitvu i žrtvu za ponizno srce, a ta nakana će te noći biti za sve okupljene župljane drevne župe svete Anastazije. Marko je suprug i otac. Ima sina Jakova, a supruga Ana pod svojim srcem nosi drugo dijete. Marko je praktični vjernik. Pratnja i nositelji kandelabera bit će mu članovi i prijatelji Bratovštine svetog Jakova apostola. Oni će biti prvi u procesiji, drugi će biti članovi Obiteljske zajednice žive krunice, a na kraju bratimi i sestre Bratovštine svete Helene te svi ostali koji se žele pridružiti u ovom hodu za križem.

Tijekom noćnog hoda posjetit će se 14 crkvi, kapela i križeva u samoborskoj župi. Trasa je dugačka 14 kilometara, a hod traje osam sati uz stanke za molitvu, sabranost i meditaciju. Hod započinje na Veliki četvrtak u 22 sata u franjevačkoj crkvi, a završava u ranim jutarnjim satima, oko 6 sati u župnoj crkvi svete Anastazije kada se umorni hodočasnici vraćaju u Samobor.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.