Klizište spriječilo prilaz Cerini i zatrpalo vikendicu

13. ožujka 2018.
Komentari isključeni
677 Pregleda

Prošle nedjelje u poslijepodnevnim satima ponovno se aktiviralo klizište na makadamskom putu prema Donjoj Cerini i planinarskom domu Cerinski vir. Velika količina zemlje otklizila je prema cesti koja vodi iz Smerovišća prema Malom Lipovcu. Odron se zaustavio tik do Lipovečke Gradne i srušio vikendicu koja se nalazi uz cestu.

Ranije sanacije ovog klizišta nisu riješile problem koji je nastao prije pet godina kada se klizište aktiviralo. Hitna sanacija klizišta bit će potrebna da se ne ugroze kuće na Gornjoj Cerini koje se nalaze iznad klizišta i u kojima žive mještani Cerine.

Bez prilaza ostali su i mještani Donje Cerine, vikendaši i planinari koji posjećuju Cerinski vir. Mještani obrađuju dva vinograda i nekoliko voćnjaka na Donjoj Cerini, a sada im je potpuno onemogućen prilaz njihovim parcelama. Naime, alternativni kolni put koji vodi prema Donjoj Cerini, iz ceste za Mali Lipovec, uništen je silnim količinama vode koja se slijevala iz gornjeg klizišta na taj stari put kojim se nekada dolazilo na Cerinu. Upravo će se taj put sada morati hitno popraviti jer je on jedini spojni put s Donjom Cerinom.

Prilaz planinarskom domu Cerinski vir sada je moguć jedino od Velikog Lipovca markiranim planinarskim putom (koji počinje kod Šoićeve kuće) ili iz Gornje Cerine preko vinograda i voćnjaka, strmim spustom.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.