Korizmeni koncert Ogulinaca u Samoboru

12. ožujka 2018.
Komentari isključeni
589 Pregleda

Jučer, na četvrtu korizmenu nedjelju, župnom crkvom svete Anastazije u Samoboru odzvanjali su pučki korizmeni napjevi iz svih hrvatskih krajeva u izvedbi Vokalnog ansambla Kulturno-umjetničkog društva Klek iz Ogulina. Ogulinci su bili gosti samoborskog Folklornog ansambla Mladost i ovaj put održali samostalni koncert koji je umjesto križnog puta prethodio svetoj misi u sklopu koje je KUD Klek također otpjevao četiri pjesme, “Ja se kajem, Bože mili” koja potječe s otoka Lastova te tri iz svog ogulinskog i susjednih krajeva: “Moj Isuse, raskriljujem Tebi ruke”, “O Isuse, ja spoznajem” te “Narode moj ljubljeni”.

Prethodni koncert pučkih korizmenih napjeva nosio je naziv po uvodnoj pjesmi “Počinje se strašna muka”, a sastojao se od 10 izvedbi prema zapisima i obradi Joška Ćalete, Pavla Begovca, Mire Kirinčića i Dražena Kurilovčana.

Vokalni ansambl KUD-a Klek broji 22 člana i njeguje klapsko i folklorno pjevanje te na repertoaru ima 80-ak folklornih napjeva, a izvodi ih uglavnom a capella. Unatrag 10-ak godina djeluje pod vodstvom istaknutog hrvatskog etnomuzikologa Joška Ćalete, a na samoborskom koncertu predvodila ih je dirigentica Nikolina Luketić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.