Martina Glasnović na čelu županijskog HSS-a, Stjepan Kožić napustio izbornu skupštinu!

10. ožujka 2018.
Komentari isključeni
1.920 Pregleda

Martina Glasnović nova je predsjednica Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke jer su tako danas u Samoboru, na izbornoj skupštini u dvorani samoborskih srednjih škola, jednoglasno odlučili županijski delegati. Na toj dužnosti zamijenila je dosadašnjeg predsjednika i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića koji se nije ni kandidirao za novi mandat, a na svoju potpredsjedničku funkciju na državnoj razini podnio je ostavku iskazavši u govoru i izvješću o radu neslaganje s predsjednikom stranke Krešom Beljakom i njegovim vođenjem HSS-a.

-Od Kreše Beljaka, kojemu sam dao punu potporu u kandidaturi za predsjednika, očekivao sam da provede demokratizaciju i konsolidaciju stranke i osigura da se unutarstranački izbori za sve funkcije provode prema principu “jedan član – jedan glas”, da kroji politiku stranke u suradnji sa svim članovima te HSS-u vrati identitet i snagu na nacionalnoj razini, ali od svih njegovih obećanja na izbornoj skupštini 2016. godine doživjeli smo samo suprotno, neprepoznatljivu politiku HSS-a na nacionalnoj razini uz stavove predsjednika koji su zbunjujući, kontradiktorni i neusklađeni s tijelima stranke – rekao je Kožić dodavši da od Beljaka nikad nije dobio jasne odgovore na svoja pitanja o političkom smjeru kojim ide HSS, da je stranka s 40 tisuća spala na 8 tisuća članova od kojih je četvrtina iz Samobora i da HSS financijski dobro ne stoji istaknuvši manjak od milijun kuna s kojim je okončana prošla godina. Potom je s trećinom delegata napustio sjednicu. Njegovo izvješće glasovanjem nije prihvaćeno.

Kreše Beljaka u tom trenutku nije bilo na sjednici jer je sudjelovao na početku rada SDP-ove konvencije u Zagrebu, ali je u međuvremenu pristigao i u nastavku sjednice dobio riječ. Rekao je da razumije sve one koji imaju posao u Zagrebačkoj županiji i o tome ovise i da mu se veći dio tih ljudi koji su otišli već javio i ispričao zbog odlaska uz napomenu da moraju slušati svog šefa. -Vjerujem da će Stjepan Kožić shvatiti da je HSS monolitna stranka koju nikakvi ispadi ne mogu ugroziti – naglasio je Krešo Beljak dodavši da HSS zadnjih 15 godina rapidno pada zbog čega novo vodstvo s njim na čelu mijenja smjer kojim ta stranka ide jer je postojeće stanje neodrživo. Izrazio je zahvalnost Stjepanu Kožiću na dosadašnjem radu na dužnosti župana i predsjednika županijskog HSS-a, ali nije prihvatio njegove teze da u stranci nisu nužne ovakve promjene. -HSS ne može ostati zakukuljen u svojoj prošlosti, u Županiji smo, od 5 gradonačelnika i 17 općinskih načelnika iz 2001. godine, spali na jednog gradonačelnika i 6 općinskih načelnika i ništa nije poduzeto od zadnjih izbora da se nešto u tom smislu promijeni, a oni koji se ne žele mijenjati i učiti od drugih ne mogu uspjeti – smatra Beljak. -Brzo će se u našem radu primijetiti Radićevski korijeni jer to je put HSS-a, ali na progresivan i moderan način, kakav je u svom radu i u svom vremenu, promovirajući nove ideje, promicao i Stjepan Radić – istaknuo je predsjednik HSS-a.

Krešo Beljak je ustvrdio i da je nakon preuzimanja dužnosti predsjednika stranke kreditom koji je uzela stranačka središnjica podmirio 5 milijuna kuna duga koje je naslijedio u stranci i omogućio provedbu lokalnih izbora. Rekao je još da dobrom poslovanju sada pridonosi i 5 stranačkih mandata u Saboru koji donose 200 do 300 tisuća kuna više nego što je potrebno za rad same središnjice.

U nastavku sjednice za potpredsjednike županijskog HSS-a izabrani su Dražen Draganić, Dejan Jaić, Željko Stanec i Zlatko Šoštarić, nova je tajnica Marija Kukić, a blagajnica Marinela Draganić. Izabrano je i 10 članova novog odbora, po 3 člana i 3 zamjenika članova nadzornog odbora i časnog suda, predstavnici županijske organizacije u Glavnoj skupštini HSS-a, te predsjednici podžupanijskih organizacija, onih koje su na skupštini i dalje imale dovoljan broj delegata za pravovaljano odlučivanje.

Martina Glasnović je u svom govoru rekla da joj se 2003. godine pružila prilika da uđe u politiku čija joj je vrata otvorio prijatelj i kolega po struci, današnji predsjednik stranke Krešo Beljak čijom je inicijativom postala članicom HSS-a. -Krenula sam od najniže, ali i od najvažnije stube u politici, a to je stranački ogranak. U HSS-u je, naime, piramida u tom pogledu obrnuta – istaknula je Martina Glasnović. Tada je postala povjerenicom ogranka u Lugu Samoborskom bez ijednog aktivnog člana i od kuće do kuće počela prikupljati članove prema nekim starim listama HSS-ovaca. Danas taj ogranak ima 60-ak članova. -Samo onaj koji je počeo od te razine zna što je HSS i svatko tko ode gore, kad-tad se vraća na početak, u svoj ogranak, među svoje ljude. To je temelj bavljenja politikom, da se uvijek možeš vratiti i svakome pogledati u oči – naglasila je novoizabrana predsjednica županijskog HSS-a i navela da će osnovne smjernice u njezinom radu biti puna podrška općinskim i gradskim organizacijama HSS-a, ne samo administrativna i promidžbena, jer samo glas s terena vrhu stranke govori kako pobijediti na izborima.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. koja bulumenta zavedenih pajsera krešice bljaka koji se nije udostojio doći na početak već se uvalio beri u guzicu, a dragi mu hss služi za punjenje đeparca sebi i bliskoj bulumenti vrha zavedenih hss-a

  2. Beži Štefek, beži Štefek – vlast ti bu pobegla
    Naj pobegne, naj pobegne ja sam se najamil ! 🙂