Portret 21 žene u Samoborskom muzeju kao posveta sugrađankama

9. ožujka 2018.
Komentari isključeni
2.969 Pregleda

“Samoborke kroz objektiv jedne žene i jednog muškarca” naziv je izložbe otvorene u Samoborskom muzeju u povodu Međunarodnog dana žena. Ukupno 21 Samoborka našla se pred objektivima Ivane Pavlović i Ivana Tibora Grujića, raznih generacija, zanimanja, materijalnih i društvenih položaja te životnih priča.

– To su dame koje sam uglavnom upoznala kad sam došla raditi u ovu ustanovu. Neke nisam uopće poznavala osobno prije ovog projekta. Jednostavno su me privukle onim nečim čime zrače. Neke od njih su prolazile kroz izuzetno teško djetinjstvo, neke od njih su izgubile puno svojih dragih, neke od njih su izgubile djecu. Ova izložba je zapravo posvećana svim ženama. Mi ovdje imamo raspon od gospođe koja je prodavačica na tržnici do doktorice znanosti. Sve su one ljudska bića, imaju svoju vrijednost u društvu, imaju svoje najmilije, imaju nekoga tko ih voli i nekoga koga one vole. Ovo je zapravo izložba posvećena našim sugrađankama kroz 21 osobu koju sam ja možda slučajno odabrala – pojasnila je prilikom otvorenja autorica koncepta izložbe, viša kustosica u Samoborskom muzeju Gordana Remussini.

Uslikani su portreti 21 naše sugrađanke, to su: Ana Turk, Tatjana Vuletić, Maja Cipek, Anastazija Prišlin, Lana Genc, Helena Čupić, Besime Beciri, Draženka Robotić, Renata Razum, Zlatka Šipek, Silva Krajačić, Snježana Zlodi, Maja Beran, Martina Kuhar, Jadranka Dujić Frlan, Dijana Pašara, Sanja Dular Cuculić, Vlasta Mažuranić, Grozdana Korpar, Đurđa Purić i Magdica Mišić.

– Cilj izložbe je bio angažirati dva fotografa te je svaki od njih morao fotografirati istu damu. Uspređujući fotografije može se vidjeti da se radi o dva različita senzibiliteta. Ivana Pavlović je osoba koju sam upoznala kad sam došla raditi u Muzej i kroz monštvo projekata smo nekako zajedno rasle i usavršavale se, bilo je tu jako puno radosnih trenutaka i poneki pad. Međutim, surađivati s Ivanom Pavlović znači imati u blizini jednu iskrenu životnu radost. Ivan Tibor Grujić je naš mladi kolega koji je nedavno službeno postao dijelom ovog malog kolektiva. On je inače restaurator, u razgovoru s njim otkrila sam da jako voli fotografirati, a u razgovoru s njim je i nastala ideja za ovaj projekt. Za razliku od Ivane on je jedna introvertna osoba, njegovi portreti djeuju vrlo meditativno i imam osjećaj da uvijek želi ostvariti nekakav prisniji kontakt s modelom kojeg fotografira – objasnila je Remussini.

Svi su modeli pozvani ispred okupljene publike kako bi ih se ukratko predstavilo i uručilo prigodni poklon, a zanimljivo da su u pratećem katalogu uz fotografije bili i njihovi kratki odgovori na pitanja o najvećem životnom izazovu, trenutku najdublje tuge i najveće sreće.
– Svi portreti osim jednog su nastali kad sam bila u visokoj trudnoći, a zadnji portret je nastao 10 dana prije nego je moj sin došao na svijet. U trenucima koje sam provela sa svakom od vas, bilo je i ljudi koji su mi morali pomagati jer nisam mogla sve sama, tako da hvala svim ženama i svima koji su bili prisutni i pomogli da ove fotografije nastanu. Na ulazu u Muzej bilo mi je predivno vidjeti sva ova poznata lica koja već dugo nisam vidjela, a moram reći da niste vi sve tako lijepe, ne bi ni ove fotografije mogle biti lijepe – rekla je na otvorenju izložbe Ivana Pavlović.

Ivan Tibor Grujić iskoristio je pak priliku čestitati Dan žena i zahvaliti Ivani Pavlović koja mu je bila pomogla vrijednim savjetima u njegovim fotografskim počecima.
– Unazad dvije godine sam snimao i fotografirao svakakve stvari, ali su to najčešće bile dosta dosadne i monotone stvari, zato mi je ovaj projekt jako dobro sjeo jer mi je omogućio određenu slobodu. Ono što mogu zaključiti, osim što se radi o 21 različitom karakteru imaju nešto zajedničko, a to je da vole svoj posao ili ono čime se bave, sve rade s velikom strašću koju ne možete niti zamisliti – rekao je Ivan Tibor Grujić.

Predsjednica Upravnog vijeća Samoborskog muzeja Irena Kapor ovom je prigodom također čestitala Dan žena, kao i autorima izložbe na uspješnici, a okupljene pozvala da u svakoj od fotografiranih Samoborki pronađu isto nadahnuće i ljubav koju su pronašli i autori fotografija.
Okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković koja je na otvorenju pročitala citat ohrabrenja ženama: dok žena može trpjeti, ona šuti i radi. Ali kad tlaka postane nesnosna za nju, za njenu djecu i obitelj, onda se u ženi javlja revolt. Ona diže glavu i traži, ne vlast, već samo ravnopravnost.

Na kraju je u ime svih uslikanih zahvalu rekal Jadranka Dujić Frlan:
– Veseli me posebno što je podržan ovaj projekt i izložba kao jedan novi pokušaj otvaranja Muzeja publici, ne samo kao čuvara baštine i bogate tradicije, nego kao pokušaja da se Muzej oživi i postane mjesto susreta, druženja, razmjena ideja, da zablista punim sjajem. Nadam se da je ovo samo prva grupa jer u ovom gradu živi puno prekrasnih žena i muškaraca i da će se ovaj projekt nastaviti u možda nekom drugom ili sličnom obliku. Hvala i autorima na odličnoj suradnji, što su bili vrlo profesionalni, ali i ležerni dok smo radili te fotografije i hvala vam što ste uspjeli uhvatiti onaj bitni trenutak i prikazati našu osobnost kroz ove fotografije – rekla je Dujić Frlan.

Svi koji su kupili katalog izložbe sudjelovali su u tomboli u kojoj su se dijelile nagrade Muzeja, knjižnice, ali i usluge sudionica fotografiranja, a program je na kraju upotpunjen i nastupima pijanistice Lane Genc, pjesnikinje Vlaste Mažuranić te cirkuske umjetnice Tatjane Vuletić. Izložba “Samoborke kroz objektiv jedne žene i jednog muškarca” može se razgledati u prostorijama Samoborskog muzeja do 1. travnja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.