Dan je ružičastih majica!

28. veljače 2018.
Komentari isključeni
1.462 Pregleda

Dan je ružičastih majica poznatiji kao Pink Shirt Day! Program je to prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Dan ružičastih majica obilježen je u Svetoj Nedelji! Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, sa zamjenicima i pročelnicom JUO, komunalnim poduzećem Svenkom d.o.o. te Turističkom zajednicom Grada obilježili su Dan ružičastih majica.

Akciju obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u gradu Sveta Nedjelja pokrenula je Udruga BALANS – CODE te se ista obilježava od 2016.godine.

Grad Sveta Nedelja, komunalno poduzeće Svenkom d.o.o. kao i Turistička zajednica Grada imaju nultu stopu tolerancije prema vršnjačkom nasilju te isto najoštrije osuđuju kao najekstremniji oblik neprihvatljivog ponašanja djece. Također, upozoravaju kako je potrebno i preventivno djelovati na svako drugo nedolično ponašanje koje može utjecati na obrazovanje vršnjaka, stvarati negativnu atmosferu u razredu te uzrokovati poteškoće u ponašanju, kako žrtvama nasilja tako i ostalim promatračima, ali i samom počinitelju nasilja. Apeliramo da je svatko dužan obavijestiti Centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima nasilja. Ukoliko ste žrtva ili znate za slučaj nasilja među djecom isti možete prijaviti odgovornoj stručnoj osobi u školi, neposredno ili slanjem pisane obavijesti jednoj od institucija nadležnih za problem. Stručnu pomoć u slučaju nasilja među djecom, dijete i njegovi roditelji mogu zatražiti kroz savjetodavni razgovor sa stručnom osobom u školi, u Centru za socijalnu skrb Samobor, Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba ili u organiziranim savjetovalištima u okviru ustanova ili udruga. Pomoć je potrebno pružiti djetetu koje je pretrpjelo nasilje, ali i djetetu počinitelju nasilja.

Iz Svete Nedelje sve pozivaju da se priključe akciji obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja kako bi zajedničkim snagama djelovali na smanjenje vršnjačkog nasilja, kao i proširili svijest o važnosti pravovremenog prepoznavanja nasilja te pružanja pomoći i podrške djeci koja ga trpe.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.