3,7 milijuna kuna za sustav civilne zaštite

28. veljače 2018.
Komentari isključeni
1.219 Pregleda

U povodu obilježavanja Dana civilne zaštite, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o dodjeli 3.762.000 kuna.

„Priroda vašeg posla je takva da često spašavajući tuđi život, neminovno riskirate vlastiti. No, ako su vam osigurani pristojni resursi s kojima možete nabaviti sigurniju opremu, vozila i polaziti edukacije onda je taj rizik znatno manji“, rekao je župan Kožić čestitavši operativnim snagama sustava civilne zaštite njihov dan. „Sve ekstremnije vremenske prilike kako u ljetnim, tako i u zimskim mjesecima od vas zahtijevaju više intervencija stoga su i sredstva u odnosu na prethodnu godinu povećana za 800.000 kuna“, istaknuo je župan Kožić zahvalivši operativnim snagama na akcijama poduzetim proteklih dana na području Žumberka gdje je zbog velikih snježnih nanosa otežan pristup kućanstvima.

Tako će Zagrebačka županija financirati sustav zaštite od požara na području Zagrebačke županije s 3.547.000 kuna koje su dodijeljene Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije. Sredstva u iznosu od 80.000 kuna dodijeljena su Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije za sufinanciranje opremanja županijskih interventnih timova. Za sufinanciranje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja za stanicu Samobor osigurano je 70.000 kuna i za stanicu Zagreb 40.000 kuna.

Osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i to u iznosu 25.000 kuna.

„Neprestanim ulaganjem u vatrogastvo, posebno kroz nabavu novih vozila i opreme, Zagrebačka županija podigla je našu operabilnost na znatno višu razinu“, izjavio je Stjepan Ptiček predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, dodavši da ga posebno veseli što su potrebu za ulaganjem u sustav civilne zaštite prepoznali i gradonačelnici i načelnici. „Zagrebačka županija među rijetkim je županijama u Hrvatskoj koja intervencije na svom području odrađuje sama i k tome još dobar dio svojih ljudskih i materijalnih resursa daje drugima. Tome najbolje svjedoče operativci na dislokacijama prilikom ljetnih požara i sezona poplava“, rekao je Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda Zagreb Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Inače, Međunarodni dan civilne zaštite, obilježava se 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. U Republici Hrvatskoj Dan civilne zaštite, odlukom Vlade, obilježava se od 1992. godine.
 

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.