Još jedna Bitka na snijegu

27. veljače 2018.
Komentari isključeni
1.687 Pregleda

Ni snijeg, a niti hladnoća, neće spriječiti sudionike ovogodišnjeg uprizorenja Bitke kod Samobora u njezinom nedjeljnom prikazu na Vugrinščaku. -I prije 5 godina, 2013., palo je puno snijega u Samoboru – podsjetio je na današnjoj pressici uime organizatora događanja, Samoborskog muzeja, Luka Kazimović – pa je, kako je rekao, prema policijskom izvješću toga dana Samobor posjetilo 20-ak tisuća ljudi. A i bitka je bila izazovnija i zanimljivija na snijegu. I ove se godine snježni pokrivač na Vugrinščaku, visok oko pola metra, neće uklanjati – istaknuo je Ivan Loborec, predsjednik udruge Vitezovi zelingradski, koja je predvodnik svih srednjovjekovnih udruga koje sudjeluju u ovoj manifestaciji, očistit će se samo staze do bojnog polja i plato na kojem se održava srednjovjekovni sajam.

Od ovogodišnjih posebnosti Loborec je izdvojio stvarne okršaje između ratnika dviju vojski, s manje koreografiranih detalja nego obično, pa, kako je rekao, tko preživi, nastavlja borbu čiji se završetak ipak unaprijed zna jer je utemeljena na stvarnim povijesnim činjenicama. A njih je na svjetlo dana prije 13 godina iznijela umirovljena samoborska muzealka Ivanka Brekalo, koja je te, 2006. godine, odlučila da se spomen na tu srednjovjekovnu bitku iz 1441. godine, a na njezinu 565. obljetnicu, ne obilježi samo predavanjem već i na ovakav slikovit način. -Ideja je prihvaćena i Bitka kod Samobora je zaživjela te kao turistička manifestacija opravdala svoje višegodišnje održavanje – rekla je Marijana Obad Slamar iz Turističke zajednice Samobora.

Podsjetimo se, riječ je o bitki između vojske kraljice Elizabete, koju predvodi Ivan Vitovec i kojoj se priklanja Ulrik II. te vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića koju predvodi Stjepan Banić Lendavski. Pobjeđuje Vitevčeva strana, držeći Banića zatvorenog nakon bitke. Međutim kraljica Elizabeta umire 1442. prisiljavajući tako Ulrika II. da prizna Vladislava III. kao kralja te da otpusti sve zatvorenike.

Bitka podno starog samoborskog grada i ove će se godine začeti u 15 sati, a prethodit će joj, oko 11 sati, proglas Magistrata samoborskom puku kojim ga se upozorava da se skloni pod zidine dok bitka ne završi. Prije same bitke, razgovorom suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge publika će biti upoznata s povijesnim značajem ovog događaja. Na livadi će biti postavljena dva vojna tabora s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom te bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli. Nakon bitke vojskovođe sa svojom pratnjom dolaze do kraljice, poraženi polaže zastavu i priseže na vjernost. Upriličuje se gozba na sajmu kojim dominiraju klobučari, košarači, krušarice, travari, medičari, coprije, kovači te njihovi proizvodi i rekviziti kao što su drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka obleka, aromatično bilje i tako dalje.

Radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesova počet će se održavati od podneva, a cijeli program završava oko 18 sati. U njemu sudjeluje 15-ak udruga iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske s oko 250 članova. Uz organizatore i suorganizatore, a to su Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga Oživljena povijest Samobora, na Vugrinščaku će se naći i Družba vitezova Zlatnog kaleža, Red čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Ordo sancti Viti, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Kuburaško društvo Gromovnik, Srednjovjekovna skupina Celjani, Dragon order of the Knighthood od Siklos, Order of the Star, Plesna skupina Burka, Umjetnička udruga Plemićka mladež te samoborski glumci iz Oživljene povijesti, svi u replikama kostima i oklopa iz 15. stoljeća.

-Ovo je iznimno dobro posjećena samoborska turistička manifestacija koja uz Fašnik postaje našom tradicijom – rekla je zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković pozvavši Samoborce i Zagrepčane da svojim dolaskom u nedjelju u Samobor i na Vugrinščak podrže njegovanje starih običaja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.