Od Meksika do Kanade s Nikolom Horvatom

23. veljače 2018.
Komentari isključeni
848 Pregleda

Nikola Horvat prvi je Hrvat koji je savladao pješačku rutu od Meksika do Kanade pod nazivom Pacific Crest Trail dugačku gotovo 4300 kilometra. Svoja iskustva i priče sa 163 dana provedena u divljini Sjedinjenih Američkih Država opisao je u knjizi “Barinški Epitaf: priča s Pacific Crest Traila” koju je sinoć predstavio u samoborskoj u Gradskoj knjižnici Samobor.

Svoju priču potkrijepio je i video zapisima pa su Samoborci tako imali prilike čuti i vidjeti film u kojemu progovara o problemima osobne i emotivne prirode s kojima se susreo na putu, kao i o fizičkoj boli te ekstremnim vremenskim uvjetima koji su ga pratili na ovoj avanturi. Godišnje na ovaj put krene 2500 ljudi, ali samo 15 posto njih uspije doći do kraja. Za to je potrebna fizička, ali i psihička snaga.

Psihički se pripremiti je nemoguće, čovjek nikada nije dovoljno spreman na ono na što će naići na putu, svi izazovi, vremenske neprilike, obiteljska situacija, pa i životinje, glad i žeđ – govori Nikola, dodajući kako je na put krenuo tražeći sebe. -Kreneš tražiti nešto unutar sebe, da se ostvariš na neki način i onda se malo, pomalo na kraju nađeš na putu koji nadilazi i tebe i sve ono što si prije mislio – istaknuo je Nikola Horvat.

Draženka Robotić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.