Sporazumno o granici Samobora i Jastrebarskog

12. veljače 2018.
Komentari isključeni
955 Pregleda

Sporazumom koji su danas u samoborskoj vijećnici potpisali gradonačelnici Samobora i Jastrebarskog Krešo Beljak i Zvonimir Novosel utvrđene su nove granice između gradova i to na području katastarskih općina Šipački Breg sa samoborske i Sveta Jana s jaskanske strane. Odluke o tome kao temelj sporazumu, prethodno su donijela gradska vijeća Samobora i Jastrebarskog. Sporazumom je određena nova duljina granice prema postojećoj nerazvrstanoj cesti, a sukladno tome došlo je do zamjene zemljišta između dvaju gradova, pa je iz katastarske općine Šipački Breg otpisano 10500 četvornih metara i pripisano katastarskoj općini Sveta Jana, a iz Svete Jane u Šipaški Brega prebačeno je 8856 kvadrata. To će jaskanskoj strani omogućiti rekonstrukciju prometnice i puta prema Japetiću, koja će u budućnosti biti sastavni dio projekta na kojemu radi Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje. S druge strane i Trgovačko društvo “Vode Jastrebarsko” tražilo je od Grada Jastrebarskog promjenu granice kako bi se reguliralo područje izvorišta Gornja Draga 1 i potpalo pod Grad Jastrebarskog.

Oba su gradonačelnika rekla kako je ovo primjer pozitivne prakse sporazumijevanja o granici koji bi trebale slijediti i druge jedinice lokalne samouprave.

-Ovakve teme, koje često među jedinicama lokalne samouprave uzrokuju velike prijepore i probleme, u Gradu Samoboru naišla je na veliko razumijevanje – rekao je Zvonimir Novosel dodajući da granice postoje kako bi nas teritorijalno obilježavale, ali su suživoti naših ljudi duboko prožeti, pa je samoborska strana pokazala osjećaj za to i nije se rukovodila nekim sitnim stvarima već onim što je stvarni život. -Mnogi desetljećima rješavaju granične probleme, a mi smo to dogovorili za samo nekoliko mjeseci, koliko je bilo potrebno da se riješe administrativna pitanja – zaključio je Novosel.

Krešo Beljak je istaknuo kako je ovo pitanje, možda naoko minorno, riješeno na kulturan i civiliziran način jer puno puta takvi sporovi guše administraciju u cijeloj državi, a opterećuju nas i na međudržavnoj razini. Tom području sada gravitira nekoliko storina stanovnika, ali kad se riješi prometnica, gravitirat će mu ih i nekoliko tisuća. -Tu smo radi građana – rekao je Beljak – da bi se riješili razni komunalni problemi, najčešće prometni, ali i problemi stanovanja, pa je naveo primjer izdavanja osobnih iskaznica i drugih osobnih isprava između gradova Zagreba i Samobora. Zato Grad Samobor – dodao je Krešo Beljak – očekuje da se na sličan način, dakle sporazumno, riješe višegodišnji granični problemi s Gradom Zagrebom na području Pavučnjaka i Horvata jer to je i granica između Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Pozvao je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji se, kako je rekao Beljak, izvlači na to da to pravne službe ne mogu riješiti, a ovo je primjer da se može kad se hoće.

Potpisivanju Sporazuma sa samoborske strane nazočili su i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne i tehničke poslove Valentina Horvat i gradski pročelnik za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije Marinko Džepina, a s jaskanske i zamjenici gradonačelnika Stipe Bučar i Domagoj Šlat te pročelnica Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove, gospodarstvo, društvene djelatnosti, komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Irena Strmečki Šlat, koja je uvodno obrazložila tekst sporazuma.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Kada će Sveta Gora (Gera)…doći na red, ili drugovi njeguju bratstvo i jedinstvo na vlastitu štetu…da bi nas Erjavec i bratija špijunirala i dalje…pasivno ponašanje političara Grada Samobora dokaz je jugo patologije.

  2. Sve tražim i nigdje nema….na kojoj je to sjednici gradsko vijeće Samobora donijelo tu odluku? Ma koje vijeće…..

    • Edi Kirschenheuter

      U obrazloženju prijedloga zaključka o sklapanju Sporazuma stoji da je to učinjeno na sjednici Gradskog vijeća Samobora od 23. studenog 2017.