Mjesni odbori zabavili posjetitelje fašničke rivijere!

11. veljače 2018.
Komentari isključeni
1.847 Pregleda

I poslijepodne u Slobodnoj fašničkoj republici bilo je vrlo živo, veselo i gužvovito. Brojna publika došla je pogledati nastupe mjesnih odbora i gradskih četvrti, jer oni svake godine na Samoborskom fašniku pokažu pregršt aktualnih bedastoća i originalne kostime, a do glavne pozornice u velikim povorkama dolaze na impozantnim alegorijskim kolima.

Ove su se godine prve predstavile udružene fašničke snage iz gradskih četvrti Giznik- Anindol, Južno naselje i Centar. Priredili su morski show tijekom kojeg se tražila najbolja glazbena zvijezda, a u konkurenciji su bili, tko drugi, nego političari prerušeni u glazbene izvođače. Tako su svoje otpjevali Tomislavis Horvatinezis Babilonis, Ivanus Todoritos Agrocoris, Krešimir Belaccus Samoboriensis, Kolinda Kitarius Presidentalis, Ivanus Parnaris Parlamentaris i brojni drugi. Čitav show prekinuo je cunami.

Zajedničkim nastupom danas su se predstavili i mjesni odbori Medsave i Vrbovec. U skladu sa životnom činjenicom koja ih povezuje, a to je život uz Savu i skela kojom se ona prelazi, na fašničkoj su se pozornici predstavili upravo kao skelari. Njihove usluge netko je platio gotovinom, netko je htio uslugu dobiti mukte, a dio je umjesto “hiljadarkama” plaćen jajima, kojima su se na kraju i međusobno gađali.

Teme fašnika držala se ekipa iz Celina. Oni su priredili Zoo svijet aqua parka, a birali su novog premijera Srakine rivijere. U konkurenciji su bili morski pas Plenki koji živi u staklenki, crveni rak Bero te zeleni žabac Krešo koji svako malo mijenja boje. Tko će biti novi premijer birale su muze, a njih su utjelovile hrvatske političarke, od Milanke, Anke, Kolinde, Mirele itd. Nagrada je bila hobotnica koja je svoje krake raspršila na šume, poljoprivredu i još niz područja, a našao se tu i biser ukraden iz školjke u Piranskog zaljevu. No umjesto bisera u školjci se našla slovenska Sraka koja je predložila da se arbitražom odabere premijer, no na to Celinska morska svita nije pristala, a rješenje je došla ponuditi i spora morska kornjača iz Europske unije. No, u međuvremenu su se kandidati sami dogovorili da nema dogovora sa strane već je rješenje da se ostaje na dnu morskog dna.

Mjesni odbor Domaslovec okupljene je vratio u prošlost, podsjetivši na nekad izuzetno popularne Jadranske susrete. Njihove Igre bez granica na Srakinoj rivijeri su ponudile tradicionalne okršaje u spuštanju niz tobogan, romobilskom jedrenju i potezanju užeta, a konačni rezultat je na kraju bio takav da su svi proglašeni pobjednicima. Naime, poanta je bila u dobroj zabavi, vedrom raspoloženju i širenju fašničkog duha.

Tko je od mjesnih odbora priredio najbolji nastup ocijenit će žiti u sastavu: Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal, a u obzir će uzeti i reakciju publike. Pobjednik dobiva 16 000 kuna, a ostali nešto manje kunica! Pobjednici će se znati zadnjeg dana fašnika 13. veljače.

I večeras su se birale najbolje pojedinačne i grupne maske, a Trgom su odjeklivali i zvuci tambura Trilikum benda, a za kraj današnjeg fašničkog programa na glavnoj pozornici nastupa New line bend.

192. Samoborski fašnik će skončati, nažalost, u utorak 13. veljače. Princa čega suđenje i spaljivanje, a fašnički puk glazbom će probat utješiti Toni Cetinski.

Zadnjeg dana fašnika bit će proglašene najboljih maski te će se izvlačiti dobitnici “Fašničke putovnice”. Dodijelit će se I nagrade “Fašničke galge” i Srakino gnezdo.

Tekst: Anja Franić Modrić i Kruno Solenički
Foto: Kruno Solenički

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.