Međunarodna fašnička povorka u Samoboru

3. veljače 2018.
Komentari isključeni
1.422 Pregleda

Iako neprekidno sniježi gotovo cijeli dan, to nimalo ne ometa gostujuće maskirane skupine iz čak 16 hrvatskih gradova, sela, naselja i mjesta da s puno veselja, volje, želje, htijenja sudjeluju u ovom subotnjem poslijepodnevu i predstave se, nažalost, malobrojnim Samoborkama i Samoborcima koji su se odvažili s pokojom maskom popratiti njihov program na Srakinoj rivijeri. Vjerujemo da će “samoborska riva” biti punija prema večeri i velikom današnjem glazbenom finalu uz “Vatru” koja će od 20 sati dodatno zagrijati prohladnu, ali ne i nepodnošljivo hladnu atmosferu u Slobodnoj Fašničkoj Republici.

Slovenski Mariachi Fiesta en Jalisco uspješno su glazbeno još u 14 sati zaplovili našom Srakinom rivijerom i na crti sredine zabavili raspjevanu i rasplesanu publiku, ponešto maskiranu, a više demaskiranu, na glavnoj rivi Slobodne Fašničke Republike. Uz to, ispunjavali su i glazbene želje u iščekivanju dolaska povorke 16 gostujućih skupina koje se od 15 sati predstavljaju fašničkim posjetiteljima.

Čak ih je trećina stigla iz Međimurja, Kulturno-umjetnička udruga Lafra iz Turčišća, zatim Udruga ruskog govornog područja Kalinka-Babuške iz Čakovca, Udruga žena Palovčanke iz Palovca, Fašničko društvo Međimurske krave iz Novog Sela na Dravi i Srednjovjekovne dame Udruge žena Štefanec iz Čakovca. Uz njih, glavnom su pozornicom, praćeni našim fašničkim likovima, Princom, Srakom, Sucem i Fiškalom, prodefilirali i “Siščani u Irskoj”, iz Siska, naravno, “Ličani prvi put na moru” iz Žabice pokraj Gospića, Kulturna udruga Čiket iz Rijeke, pa “Vragovi iz Čapljine” Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Zora Struge, Primoštenski gusari te “Trolčice in trol” i “Ločka žlahta” iz Dobove.

Pravi zvončarski spektakl u Samoboru priredili su Grobnički dondolaši iz Čavla, koji su i ove godine gosti Mjesnog odbora Podvrh i Velika Jazbina. Prije dolaska na Trg fašničkih velikana Grobnički dondolaši boravili su u Bregani. Najprije su sve prisutne oduševili svojim nastupom na školskom igralištu, a potom su se preselili u prostore Osnovne škole Milana Langa gdje ih je dočekao KUD Licitar i domaćini – djelatnici škole. Uz zakusku, pjesmu, ples i dobro raspoloženje brzo se zaboravilo na loše vrijeme. I svi okupljeni koji su ih došli pogledati složili su se da je njihov nastup pun pogodak, a na rastanku je (uz zahvalu na gostoljubivosti) stigla i zajednička želja – vidimo se i dogodine! Završno druženje Grobnički dondolaši imaju u Grdanjcima, a za to će vrijeme na Srakinoj rivijeri nastupiti Kurenti i Pokači iz Ptuja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.