Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Sve za Fašnik i Fašnik za sve!

2. veljače 2018.
Komentari isključeni
1.023 Pregleda

SVE ZA FAŠNIK I FAŠNIK ZA SVE – pod tim su sloganom na Srakinoj rivijeri preuzeti ključevi ovoga grada i njime je prije pola sata, oko 19.30, proglašena još jedna Slobodna Fašnička Republika Samobor. Bez ikakvog opiranja, rasprave, replika i ispravaka krivih navoda, Krešo Beljak je Princu, Sraki, Sucu i Fiškalu prepustio prijestolje, a oni su uglas zapjevali “Jesu ovo kluči grada? Bome su to kluči grada! Je li ovo nova vlada? Bome je to nova vlada? Je li Sraka lepi pucek? Ti si Sraka lepi pucek! Je li Sudec morski cucek? Ti si Sudec morski cucek!

Lepi pucek, morski cucek, kluči grada, nova vlada, fašničko je vreme sada! Zato ludujte od jutra do sutra, pa sve do 13 veljače!!!

Moramo priznati da si je Princ zadržal dve Beljakove pomagačice, tajnicu i glasnogovornicu, ali je ostala neizvjesna sudbina puca iz Turističke koje su se najviše trudile ne bi li Srakovlada mogla brže-bolje domoći se ključeva.

Večerašnja fašnička svita do Trga je stigla, kak se i šika, u maskiranoj povorci! Iščekujući primopredaju vlasti ovako su se domudrivali:
SRAKA: Lepo li je, lepo li je kad mi čuču bura brije, kad me bermet fino grije, kad mi klapa na vuho popeva, a moj me Prinček z roseom zaleva…
PRINC: Ak tak stoje stvari ja bum onda Mladen Grdović Ferari! Evo mene moji ljudi došel sam vam na bevandu, jedem blitvu, pušim travu a šmrčem i lavandu…
FIŠKAL: Fakat ste oličenje prave muškosti vaša visosti! Moćniji od Neptuna i snažniji od Posejdona. Pravi strah i trepet fašničkog akvarija! Od Prevlake do Savudrije nema glave mudrije…
SUDEC: A jesi ga nakitil lignjo fiškalska ko vinari trsje za Vincekovo. Kad pogledam te podmukle okice i orlovsku kljuku meni više vleče na kapetana Kuku. Daš mu ruku, a zeme ti mozak, pa prodaje maglu ko Romeo Jozak…

Nakon bedastoća koje su naveliko frcale iz rukava fašničkih likova, malobrojnom, ali vrijednom puku, predstavili su se samoborski srednjoškolci i štićenici Centra Lug.

Srednjoškolce iz Ekonomske trgovačke i ugostiteljske škole inspirirala je afera Agrokor pa su bili Todoritosi.

Štićenici Centra Lug priredili su Ribanje i ribarsko prigovaranje, a samoborski gimnazijalci prikazali su kako to izgleda kad Zagorec ode u Dalmaciju, a inspiraciju su pronašli i u Piranskom zaljevu.

Da je Fašnik more izuma pokazali su kroz Pametnog podmorka učenici Srednje strukovne škole Samobor.

Svi zaslužuju pohvale, jer dobro su se pripremili i na duhovit način prikazali aktualnu političku i društvenu svakodnevicu.

Nakon nastupa samoborskih srednjoškolaca i štićenika Centra Lug, središnju fašničku pozornicu zauzela je Crvena jabuka uz koju je publika dugo uživala u njihovim, svima znanim, hitovima.

Nikako ne smijemo ne spomenuti odličan domaći Panorama band koji je promrzli fašnički puk bezvremenskim glazbenim hitovima, domaćim i stranim, zagrijao za veliku feštu.

Anja Franić Modrić (tekst i foto)
Edi Kirschenheuter (tekst i foto)
Edin Tuzlak/Klinka PR (foto Dražen Žerić Žera i publika)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.