Sveta Gera – mjesto kršćanskog zajedništva, suradnje i mira

30. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.126 Pregleda

Ovogodišnje zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru, jubilarno, 25. po redu, okupilo je posljednje nedjelje siječnja blizu dvije tisuće planinara i hodočasnika iz Hrvatske i Slovenije, što na misnom slavlju koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Mijo Gorski, što na druženju na svježem planinskom zraku.

Uz biskupa Gorskog suslavitelji euharistije bili su pokretač ovog hodočašća, stojdraški župnik, protojerej stavrofor Mile Vranešić, župnik župe svetog Mihaela arkanđela iz Kalja, monsinjor Juraj Jerneić, župnik župe svetog Petra i Pavla u Mrzlom Polju, velečasni Gorazd Bastašić, župnik župe Uskrsnuća Gospodnjeg iz Radatovića, otac Zinovije Zastavni te župnik iz Svete Jane, velečasni Josip Gonan. Budući da je kapelica na području Grada Ozlja, na Svetu Geru je pristigla i ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić.

Najvažniji cilj ovih susreta je suradnja i mir među susjednim narodima. Zato je domaćin skupa, Mile Vranešić na kraju sve planinare hodočasnike pozdravio na hrvatskom i slovenskom jeziku te podsjetio na početak ovog planinarskog hodočašća prije 25 godina. Zaželio je i da se do sljedeće godine riješi status sadašnje vojarna u kojoj je još slovenska vojska te da objekt pripadne Hrvatskom planinarskom savezu, jer je tako još 1998. godine odlučio Hrvatski sabor. Dvije prostorije namijenjene su čuvaru svetišta svetog Ilije na Svetoj Geri.

O sigurnosti svih hodočasnika skrbili su se članovi HGSS-a iz Karlovca i Samobora.

Snimio: Milan Duniskvarić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Lijep članak, šteta što takav odnos nije i prema Savudrijskoj vali,nego se patološki jugoslaveni naslađuju kroz fašnik i “špelancije”, ružeći starovinski i duhoviti praznik autohtonih Samoboraca i pritom gramzivo pune svoje bisage.

  2. ČISTOĆA
    To je najdivnija i ujedno najosjetljivija krepost među svima ostalima. Budite oprezni na prve trenutke napasti. Kako sačuvati čistoću? Sveti Filip Neri savjetovao je obično pet sredstava: kloniti se lošeg društva, izbjegavati nerad, ne previše hraniti tijelo, moliti se i često pristupati sakramentima.