Najnovije
Humane zvijezde za male kolibriće (22. listopada 2019. 11:48)
Od stipendija do događanja u Bunkeru! (21. listopada 2019. 15:05)
Pobjeda i 2 poraza (21. listopada 2019. 10:25)
Medalja do medalje (21. listopada 2019. 09:14)
8 medalja s 2 turnira (21. listopada 2019. 09:09)
Završnica uz Jacquesa i vatromet (20. listopada 2019. 13:54)

Treba osigurati uvjete za razdvajanje otpada i educirati građane!

26. siječnja 2018.
Komentari isključeni
804 Pregleda

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici samoborskog Gradskog vijeća održanoj u četvrtak, 25. siječnja, prihvaćena je Odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada te odvojenog prikupljanja papira, metala, stakla, plastike tekstila, problematičnog otpada i krupnog otpada. U izradu Odluke se krenulo temeljem nove uredbe o gospodarenju otpadom. Tom se uredbom građani obvezuju na razdvajanje otpada, a samoborski Komunalac dužan je osigurati uvjete za takvo prikupljanje otpada do 1. studenog ove godine.

NOVA PRAVILA VEZANA ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Određene su i novčane kazne za sve koji se ne budu pridržavali navedene udredbe. Cilj je uspostaviti kvalitetan i ekonomski učinkovit sustav sakupljanja otpada na području Samobora, a u skladu s načelima održivog razvoja te zaštite okoliša.

“Kako bi novi način prikupljanja otpada zaživio potrebno je educirati građane i upoznati ih sa svim novim pravilima” – naglasili su vijećnici Irena Franceković (MOST) i Vladimir Skendrović (HDZ).

Vijećnik Skendrović je rekao i kako postoje natječaji na koje se Grad može javiti, a putem kojeg može dobiti sredstva za edukaciju i informiranje građana. Pročelnik za gospodarstvo Marinko Đžepina rekao je kako su već pripremljeni svi dokumenti i da se Grad planira javiti na te natječaje.

Otpad će se i dalje plaćati po volumenu, a ne po stvarnoj količini proizvedenog otpada, pa je Vladimir Skendrović (HDZ) pitao zašto to nije određeno novom odlukom. “Ta se odluka može dorađivati i plan je da se u budućnosti to provede u praksu” – rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec (HSS) i naglasio kako cijene odvoza otpada neće rasti.

Prihvaćena je i odluka o mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada te uklanjanja takvog otpada pod kojim se misli na otpad odbačen u okoliš, glomazni otpad ostavljen na javnoj površini te opasni i građevinski otpad odbačen na javnim površinama. Poštuju li se te mjere nadzirat će Komunalno redarstvo. Zbog usklađivanja s s uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom vijećnici su prihvatili i izmjene i dopune Odluke o komunanalnom redu.

KOMUNALCU DANO JAMSTVO ZA KREDITNO ZADUŽENJE

Gradski su vijećnici dali trgovačkom društvu Komunalac suglasnost i jamstvo za kreditno zaduživanje kod OTP banke u iznosu od 30 milijuna i 250 tisuća kuna. Tim će se novcem financirati gradanja Reciklažnog centra “Trebež”, a Komunalac će kredit otplaćivati 12 godina uz kamatu od 2, 25%. Taj je kredit za više od milijun kuna povoljniji od onoga koji je ponudila Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a na koji su suglasnost i jamstvo vijećnici dali još u rujnu. prošle godine. No, tada nije odmah sklopljen ugovor o kreditu već su se u Komunalcu i Gradu raspitali o povoljnijim kreditima i odlučili se za onaj u OTP banci, pa se sada značajno uštedilo.

Na sjednici su prihvaćene i statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Samobora, a u koje se išlo zbog usklađivanja s novim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

IMENOVANE NOVE ULICE

Tema sjednice bila je i imenovanje ulica u Klakama, Bregani i Podvrhu. Svi su prijedlozi prihvaćeni, iako je bilo sporno treba li se ulica Kosovac u Bregani zvati tako ili Kosovec, što je ispravnije, jer tako piše u povijesnim spisima. Na to je ukazao predsjednik Odbora za imenovanje ulica i trgova u našem gradu, Andrija Noršić rekavši kako neće prihvatiti takav prijedlog. Većina je smatrala da su se građani naviknuli na Kosovac pa neka tako ostane.

Inače, u Bregani i Podvrhu je ulica Ponikva – Lančiberg promijenila ime na način da su od nje pored ulice Kosovac nastale još ulice: Nova Gorica, Ponikva, Ponikva I., Lančiberg, Čički, Donji Kožlak.
U Klakama je imenovano 5 ulica koje su komunalnim akcijama uređene i asfaltirane, ali nisu bile imenovane. Radi se o istačnom ulazu u Klake iz pravca sv. Martina, a nazivi ulica su: Ulica Podvinščak, Ulica bratovštine svetog Antuna Pustinjaka, I. odvojak ulice Podvinšćak, II. odovjak ulice Podvinšćak i Ulica Orehovec.

Prihvaćen je i prijedlog da se ispravi greška u nazivu ulice Vugrinščak koja je u Registru prostornih jedinica Državne geodetske uprave krivo upisana bez slova „n“ kao „Vugriščak“.

“Pitanju imenovanja ulica treba pristupiti ozbiljnije” – rekao je Vladimir Skendrović naglasivši kako će građani imati veliki trošak, jer će sada morati mijenjati dokumente. S njim se složio i vijećnik Ivan Horvat (HSS) rekavši kako u Grdanjcima nisu tražili nikakve izmjene naziva ulica upravo iz tog razloga.

Iduća sjednica Gradskog vijeća održat će se 29. ožujka – najavio je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, a do tada bi vijećnici već trebali dobiti tablete, pa više neće biti potrebno sve materijale printati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.