Najnovije
Od stipendija do događanja u Bunkeru! (21. listopada 2019. 15:05)
Pobjeda i 2 poraza (21. listopada 2019. 10:25)
Medalja do medalje (21. listopada 2019. 09:14)
8 medalja s 2 turnira (21. listopada 2019. 09:09)
Završnica uz Jacquesa i vatromet (20. listopada 2019. 13:54)
Od gradske budnice do samoborske kotlovine (19. listopada 2019. 17:21)

Terapeutske slikovnice za lakši život s tugom, ljutnjom, strahom i srećom

26. siječnja 2018.
Komentari isključeni
808 Pregleda

Predstavljanje terapeutskih slikovnica Centra Proventus održano je u četvrtak, 25. siječnja na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor. Zainteresirani roditelji i odgajatelji imali su prilike čuti od psihologinje Tatjane Gjurković koja je ideja iza slikovnica koje na djeci razumljiv način govore o emocijama tuge, ljutnje, straha i sreće. Tatjana Gjurković je s kolegicom Teom Knežević osmislila 16 priča s idejom da kroz korištenje metafora i simbola malim čitateljima olakšaju poistovjećenje sa životinjskim likovima priča te tako utječu na nesvjesni, intiutivni dio uma te jedonstavnije usvoje pozitivne obrasce ponašanja u konkretnim situacijama.
Kako je rekla Gjurković, tematika priča je ciljano bila izabrana na temelju iskustava u radu s djecom, roditeljima i odgajateljima. Tako se vjeverice, sove, mačke, nilski konji, slonovi… u slikovnicama suočavaju s ljutnjom, tugom, strahovima, nudeći djeci i roditeljima uvid u potencijalna rješenja, istovremeno angažiraju njegovanje i maštu, empatičko reflektiranje emocija, uče djeci korištenju riječi umjesto fizičke agresije, pozivaju na nezavisno donošenje odluka… Ono što je važno, rečeno je, treba imati povjerenja u sposobnosti djeteta da će se znati poistovjetiti s likovima slikovnica i onome što oni govore i rade te da će tada sami doći do zaključaka, a samim time i usvajanja drugačijeg ponašanja odnosno do boljeg razvoja emocionalne inteligencije. Više informacije o terapeutskim slikovnicama, ali i nizu drugih programa može se naći na web stranici www.centarproventus.hr.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.