Najnovije
Od stipendija do događanja u Bunkeru! (21. listopada 2019. 15:05)
Pobjeda i 2 poraza (21. listopada 2019. 10:25)
Medalja do medalje (21. listopada 2019. 09:14)
8 medalja s 2 turnira (21. listopada 2019. 09:09)
Završnica uz Jacquesa i vatromet (20. listopada 2019. 13:54)
Od gradske budnice do samoborske kotlovine (19. listopada 2019. 17:21)

Sportska noć u Samoborskom muzeju

26. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.290 Pregleda

Izložba fotografija i sportskih trofeja te prezentacijsko predavanje o povijesti samoborskog sporta profesora Jure Horvata obilježili su ovogodišnju Noć muzeja u Samoborskom muzeju. Za večerašnje događanje, koje još nije završeno, pobrinuli su se Samoborski športski savez i Samoborski muzej potaknuti temom ove Noći muzeja, a ona je “Muzeji i sport – brže, više, jače…”.

Budući da ni u jedan cijeli dan, a kamoli samo u jednu noć ne stane ni djelić dijela bogate samoborske sportske povijesti kroz protekla stoljeća, od polovice 18., kada se bilježe prvi pisani tragovi sporta u Samoboru, pa do danas, priređivači izložbe, omeđeni dostupnim materijalima, odnosno građom za izložbu koja bi trebala svjedočiti o povijesti samoborskog sporta u malom, postigli su i više od cilja koji su si zadali. Na zidove hodnika u prizemlju Muzeja postavili su fotografsku šetnju samoborskim sportom, od 1887. godine i biciklističkog pothvata tadašnjeg maturanta Mirka Kleščića i njegovih kolega, od Samobora do Trsta i natrag, do najnovijeg judaškog pothvata Helene Vuković iz 2017. godine. Izložene fotografije prikaz su bogatih prošlih i sadašnjih sportskih grana koje su njegovali i njeguju Samoborci.

Nakon pozdravnih riječi kustosa Luke Kazimovića, predsjednica Upravnog vijeća Samoborskog muzeja Irena Kapor naglasila je da je Samobor baštinik bogate samoborske sportske povijesti čime se Samoborci jako ponose. Uime Samoborskog športskog saveza njegov je predsjednik Miro Kelečić zahvalio gradskom pročelniku za društvene djelatnosti Juri Horvatu na ideji kojom je spojio sportske dužnosnike s muzejskima te naglasio da je ovo vrlo mali dio onoga što su naše sportske udruge i pojedinci postigli svojim rezultatima, a sve ni približno ne bi stalo u cijelu muzejsku zgradu. -U kratkom smo vremenu složili postament i izložbu kojom smo pokušali pokriti početke razvoja našeg sporta, samoborske infrastrukturne objekte te istaknuti najveće uspjehe samoborskih sportaša – rekla je tajnica Saveza Marijana Radek uputivši posjetitelje da preko suvremenog PandoPada “prosurfaju” samoborskim sportom i pošalju nekome razglednicu s Noći muzeja.

Dožupan Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekao je da svi rezultati koje bilježi povijest sporta nipošto ovdje ne mogu stati, pa na odabir izloženoga tako i treba gledati. -Drago mi je da je Samoborski muzej priredio baš ovakvu izložbu – istaknula je zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković – dodavši da kultura i sport imaju zajedničkih dodirnih točaka što potvrđuje i odabir teme za Noć muzeja 2018. godine. Potom je otvorila izložbu i pozvala sve da u Noći muzeja uživaju u brojnim događanjima, i u Muzeju, ali i u Bunkeru.

Prateće predavanje profesora Jure Horvata, samoborskog sportskog kroničara, o povijesti sporta u Samoboru, održano u gornjoj muzejskoj dvorani, sportske je vidike s izložbe proširilo s naglaskom na temelje gradnje sporta u našem gradu i najveće sportske uspjehe Samoboraca. Najstariji podaci o samoborskoj sportskoj tradiciji sežu u 1740. godinu, a zabilježio ih je Ivan Belostenac. -Postoje i stari zapisi iz 1864. godine iz Pučke škole Samobor o gombanju, preteči današnje nastave tjelesne i zdravstvene kulture – rekao je uz ostalo, na početku svoje prezentacije, Juro Horvat te nastavio govoriti o prvom organiziranom hrvatskom planinarskom izletu u Samoborsko gorje iz 1875. godine, prvom samoborskom bazenu izgrađenom 1889. godine nazvanom hidropatičkim kupalištem šest godina kasnije, prvom teniskom igralištu u Samoboru iz 1890. godine, prvom samoborskom sportskom klubu, Šišmišu iz 1902. godine i tako dalje. Nogometni klub Samobor, kao najstarija živuća gradska sportska udruga, utemeljen je 1925. godine – istaknuo je profesor Horvat i nastavio nizati važne trenutke za razvoj samoborskog sporta poput izgradnje igrališta u Langovoj ulici 1960. godine, sportske dvorane pri Osnovnoj školi Bogumila Tonija 1978. godine te nebrojene uspjehe pojedinaca i kolektiva u raznim sportskim granama.

Izložba o samoborskom sportu može se u Samoborskom muzeju razgledati do 5. ožujka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.