Mjesto gdje poduzetnički snovi postaju realnost

23. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.061 Pregleda

Mjesto na kojemu će snovi malog poduzetnika za dvije i pol godine postati realnost zove se Mali tehnopolis Samobor. Projekt vrijedan 21 milijun i 600 tisuća kuna danas je predstavljen javnosti u Centru za mlade. Za taj projekt Gradu Samoboru je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dodijeljen iznos od 19 i pol milijuna kuna. Na taj način će nove tehnologije i inovacijski ekosustavi ući u naš grad čime se pridonijeti održivom gospodarskom razvoju i zaposlenosti u samoborskom kraju i u Zagrebačkoj županiji, koja je prije 5 godina potaknula projekt. Partneri u projektu su Centar za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Srednja strukovna škola Samobor, Pučko otvoreno učilište Samobor, Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, Obrtničko učilište Zagreb, Razvojna agencija Zagreb – Tehnološki park Zagreb i Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije.

Za potrebe Malog tehnopolisa Samobor rekonstruirat će se dvije zgrade bivše vojarne Taborec u poduzetnički centar, odnosno inkubator opremljen visokotehnološkom opremom za 3D printanje i skeniranje. To će osnažiti osnivanje novih poduzeća, razvoj novih proizvodnih linija i širenje poslovanja postojećih poduzetnika, a promicat će se poduzetništvo među učenicima i studentima putem pratkične nastave na 3D tehnologiji. Ne treba ni govoriti koliko će to značiti učenicima Samoborske strukovne škole, studentima tehničkih zanimanja, inovatorima i raznim kreativcima.

O tome su na prezentaciji govorili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, voditeljica projekta u gradskom odjelu za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije Martina Delišimunović i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Uz profesora Ivana Vlainića, ujedno i predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, kojeg je nedavno Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za izniman doprinos inovatorstvu odlikovala hrvatska predsjednica, prezentaciji malog samoborskog tehnopolisa u Bunkeru nazočili su i mladi dobitnici zlatne medalje na međunarodnoj izložbi inovacija IENA 2017., koja je održana u Nürnbergu, a na kojoj su nastupili s projektom 3D Znanstvena podmornica. To su Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz, kojima su se u Bunkeru pridružili i drugi mladi znanstvenici.

-Mali tehnopolis Samobor od velike je važnosti za Grad Samobor, koji njeguje dugu tradiciju poduzetništva i obrtništva. Ovaj će projekt omogućiti razvoj mladim poduzetnicima kojima ćemo dati potreban vjetar u leđa kako bi se okušali na sve zahtjevnijem tržištu. Osim toga, korištenjem novih tehnologija, MTS će dati dodatnu vrijednost projektima koje provode samoborski poduzetnici i omogućiti daljnji razvoj inovatorskih ideja po kojima je Samobor već nadaleko poznat – rekla je Sanja Horvat Iveković.

-Projekt je prijavljen Ministarstvu gospodarstva u prosincu 2016. godine, odluka o njegovu financiranju donesena je 14. srpnja prošle godine, a ugovor o dodjeli sredstava potpisan je 25. kolovoza 2017. – istaknula je Martina Delišimunović i rekla da će Mali tehnopolis Samobor imati višestruku funkciju. Bit će to poduzetnički inkubator za poduzetnike početnike te pružatelj poduzetničkih potpornih usluga kroz najam prostora i korištenje zajedničkih dvorana za edukacije koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti poslovanja.

Hrvoje Frankić naglasak je stavio na zajedništvo i MTS naveo kao izvrstan primjer kojim su Zagrebačka županija, Grad Samobor i županijska Regionalna razvojna agencija osigurali dodanu vrijednost za svoje poduzetnike i poticajno okruženje za mlade koje će ovakvi projekti zadržati u zemlji te ih potaknuti da i sami krenu u poduzetništvo.

Primjenu auditivnih tehnologija, njihovu prednost i revolucionarnost, na današnjoj je prezentaciji obrazložio profesor Damir Godec iz Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. -Suvremeni trendovi tržišta traže brzu, kvalitetnu, jeftinu i fleksibilnu proizvodnju, a tradicionalne proizvodne tehnologije sve teže mogu udovoljavati tim zahtjevima. Zagrebačka županija i Grad Samobor su to spoznali i zajedno s partnerima odlučili se za auditivne tehnologije kao pokretače proizvodne ekonomije u 21. stoljeću – rekao je Godec i naglasio da će temeljni zadatak MTS-a biti edukacija korisnika o 3D printanju i 3D skeniranju te dodao da je 3D printanje moguće primijeniti u svim granama tehnike, u medicini, umjetnosti, tradicijskoj proizvodnji, zabavi, itd. -Suvremeno mjeriteljstvo danas teško može preživjeti bez 3D skeniranja, a za primjenu tih tehnologija ograničenje može biti samo naša mašta – zaključio je Damir Godec napominjući da je to područje u vremenima svjetske ekonomske krize raslo za 17-20 posto godišnje.

Mali tehnopolis Samobor trebao bi profunkcionirati polovicom 2020. godine. Bit će to tada najmoderniji tehnološki park u regiji s oko 1400 četvornih metara uredskog, proizvodnog, prezentacijskog i istraživačkog prostora, ukupnog kapaciteta 28 jedinica, od kojih su 23 namijenjene poduzetnicima.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.