Fašničke maske Lidije Momić

21. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.310 Pregleda

Jučer je u Planinarskom domu Cerinski vir otvorena izložba fašničkih maski autorice Lidije Momić, članice Društva svetog Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus. Izložbu je otvorio Radovan Librić, tajnik udruge, i okupljenim članovima, prijateljima udruge i planinarima progovorio o tradiciji fašnika u Samoboru osvrnuvši se na stvaranje fašničkih maski za potrebe opuštenih fašničkih spelancija.

Maske Lidije Momić, venecijanskog stila, oslikane akrilnim i konturnim bojama, pune su tajni, štošta skrivaju, ali i otkrivaju ljepotu autoričina stvaranja. Na maskama su česti motivi Samobor i Hrvatska, note i šahovnica… Tako ti prepoznatljivi simboli i elementi našeg identiteta postaju dio fašničkog veselja.

Lidija Momić je završila Školu za primijenjenu umjetnost, samouka je i vrsna krojačica koja već godinama svojim kreacijama u vrijeme fašnika razveseljava Samoborce. Slaže i prilagođava tekstilne matrijale oslikanim maskama i time još jače ističe njihovu posebnost. Oslikano lice drugačije se doživljava kad je nadopunjeno tekstilom, a takva maska postaje jedinstvena i unikatna.

Prateći svoju djecu u odrastanju i školovanju, Lidija je godinama izrađivala maske za fašničke nastupe vrtićkih i osnovnoškolskih skupina te skupina odraslih. Kad bi poželjela dobro se proveseliti, okupila bi oko sebe prijateljice i prijatelje kojima bi izradila kostime, pa je tako zapažena, ali i prepoznata među Samoborcima.

U Društvu svetog Izidora Seljaka Lidija sudjeluje u očuvanju baštine, a ovom je izložbom samoborska fašnička baština, koja je dio identiteta našega grada, bogatija za 20-ak oslikanih maski koje će svojom ljepotom i originalnošću oduševiti sve one koji će ih od 20. siječnja do 14. veljače doći razgledati.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.