Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

U središtu pozornosti – Civilna zaštita

19. siječnja 2018.
Komentari isključeni
937 Pregleda

Gradski vijećnici Svete Nedelje na svojoj su se jučerašnjoj, prvoj ovogodišnjoj sjednici, najviše bavili sustavom Civilne zaštite u gradu, čemu su bile posveće čak 4 točke dnevnog reda, od njih 11. Nakon iscrpnog, polusatnog uvodnog obrazloženja zamjenice gradonačelnika i načelnice svetonedeljskog Stožera Civilne zaštite, Marije Hršak, Vijeće je odlučilo o osnivanju Postrojbe Civilne zaštite opće namjene, o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav svetonedeljske Civilne zaštite, usvojilo je godišnju analizu stanja u tom sustavu za 2017. godinu te smjernice za organizaciju i daljnji razvoj cijelog sustava do 2022. godine.

Marija Hršak je posebno naglasila da ono što bude planirano u sustavu Civilne zaštite mora biti i primjenjivo u mogućnim okolnostima. Rekla je i da je u tijeku izrada nove procjene rizika od velikih nesreća i katastrofa, koju izrađuje varaždinska tvrtka Defensor i koja bi trebala biti gotova do travnja ove godine, a zamijenit će postojeću iz ožujka 2015. Najvažnijim zadatkom u svemu tome Marija Hršak smatra edukaciju članica sustava i stanovništva, koja treba biti kontinuirana jer je to “živa materija” u kojoj su promjene gotovo svakodnevne, sukladno situaciji na terenu. U doglednoj budućnosti Sveta Nedelja će morati riješiti i problem skloništa za stanovništvo jer primjerenih prostora za to na njihovom području zasad nema. Za djelovanje sustava Civilne zaštite u Svetoj Nedelji u gradskom su proračunu za ovu godinu predviđena 2 i pol milijuna kuna.

Najviše polemike u raspravi o funkcioniranju Civilne zaštite bilo je oko predloženih trgovačkih društava i obrta te svetonedeljskih udruga koje su, uz operativne snage poput vatrogasaca, Crvenog križa, HGSS-a i povjerenika mjesnih odbora, uključene u sustav. Marija Hršak je objasnila da se Grad rukovodio time kako bi koja od tih pravnih osoba mogla poslužiti interesima Civilne zaštite u smislu oslobađanja svojih prostora za neželjene situacije. No, neki od vijećnika, ponajprije Mario Čižmešija (SDP), upozorili su da se u sustavu u prvom redu moraju naći one tvrtke koje su, s obzirom na svoju djelatnost, potencijalna opasnost za grad i njegove stanovnike te da s njima treba uskladiti planove i mjere zaštite. -Dajem vam punu podršku u ustrojavanju sustava sukladno zakonskim propisima, ali ne prihvaćam navode da se dosad na tome nije dobro ili da se uopće nije radilo – rekao je Damir Halužan (HDZ) te to, uz ostalo, potkrijepio primjerom organizacije velike i ogledne županijske pokazne vježbe sustava Civilne zaštite u Svetoj Nedelji na ponos cijele Zagrebačke županije. U obranu prijašnjeg rada pozvao je i bivšeg gradonačelnika, a sada gradskog vijećnika Dragu Prahina (nezavisna lista), koji je istaknuo primjereno djelovanje sustava u slučaju poplave u Strmcu i zaključio da sustav ne smije biti glomazan, već mali i operativno efikasan.

-Papirnato je sve to dosad bilo zadovoljavajuće, ali nije bilo ni finalizirano, niti aktualizirano – rekla je Marija Hršak, a njezin kolega, drugi zamjenik gradonačelnika Davor Nađi, pozvao vijećnike da se usredotoče na ono što se nameće kao potreba u budućnosti.

Svetonedeljsko vijeće jučer je izglasalo i odluke o privremenom financiranju javnih potreba u sportu i kulturi. Od ukupno namijenjenih sredstava za sport u visini od 2 milijuna i 700 tisuća kuna, Grad će Sportskoj zajednici izravno doznačiti 300 tisuća kuna za zajedničke sportske programe, a preostala 2 milijuna i 400 tisuća kuna bit će raspodijeljena prema programima koji prođu na javnom natječaju. Do njegova okončanja provest će se privremeno financiranje sportskih udruga u iznosu od 800 tisuća kuna – rekla je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela u Gradu, Biserka Delač.

Prema sličnom modelu rasporedit će se i milijun i 170 tisuća kuna namijenjenih javnim potrebama u kulturi s tim da će za funkcioniranje Zajednice kulturno-umjetničkih urduga i manifestacije u njezinoj organizaciji izravno biti uplaćeno 170 tisuća kuna, a preostali milijun kuna raspoređen prema rezultatima javnog natječaja. Od toga će 300 tisuća kuna svetonedeljskim kulturnjacima biti osigurano odmah kako bi nesmetano mogli funkcionirati na početku godine.

Donesena je i odluka o raspodjeli sredstava za rad političkih stranaka i članova Vijeća s tzv. nezavisnih lista. Srazmjerno broju članova u Gradskom vijeću u trenutku njegova konstituiranja, za svakog člana Vijeća utvrđen je jedinstven iznos, pa svakoj stranci ili nezavisnoj listi pripada po 12 tisuća kuna po vijećniku. Uz to, za podzastupljeni spol, a to su žene, dodatno će biti isplaćeno 10 posto od tog iznosa, tj. 1.200 kuna. Tako HDZ ove godine može računati na 73.200 kuna, kandidacijska lista Darija Zurovca na 49.200 kuna, Kandidacijska lista Drage Prahina na 37.200 kuna, SDP na 24 tisuće kuna, a Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365 i Hrvatska seljačka stranka na po 12 tisuća kuna.

Svetonedeljski su se vijećnici jučer pozbavili i koncesijama u svojoj nadležnosti, pa je utvrđeno da je do 18. studenog 2020. na snazi ona za obavljanje diumnjačarskih poslova, dok će Grad ove godine raspisati novu koncesiju za obavljanje usluge pražnjenja i odvoza otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama, na razdoblje od 3 do 5 godina. Takvih je mjesta, nakon izgradnje kanalizacije. sve manje na području Svete Nedelje.

U aktualnom satu zasjedanja vijećnika Grada Svete Nedelje bilo je dosta pitanja.
-Zašto se često prekida izgradnja kanalizacije u Novakima – zanimalo je Ivicu Vojvodića s liste Darija Zurovca. Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi objasnio je da izvođač prekida radove i mehanizaciju seli na drugu lokaciju kada se, pri kopanju, pojave problemi s podzemnim instalacijama drugih tvrtki. Tako se ne gubi vrijeme čekanjem na nastavak radova – dodao je Nađi.

Goran Kanižaj (HDZ) ukazao je na više kerestinečkih problema. To su sanacija lokala No.4 na Rimskom trgu, potreba asfaltiranja parkirališta ispred stambene zgrade u središtu mjesta i kod škole, uređenje parkirališta ispred Društvenog doma i rješavanje pitanja Sportske dvorane Čičak. Dario Zurovec je najavio moguću obnovu lokala No.4 s uređenjem sanitarija za NK TOP, ali uz suradnju s Mjesnim odborom, kojemu su, kao i drugim mjesnim odborima, povećana sredstva. Za parkiralište ispred stambene zgrade na Rimskom trgu rekao je da mora provjeriti vlasnički status te parcele, za školsko da će se staviti u plan, a za ono kod Društvenog doma da je napravljen projekt. Pitanje sportske dvorane u stečaju – ustvrdio je gradonačelnik – rješava se s vlasnicima i bankom i izrazio vjeru da će Grad to moći otkupiti i tako dobiti prijeko potreban prostor za sportske aktivnosti svojih udruga.

Pitanje rasvjete na požarnom putu prema Sportskoj dvorani Osnovne škole Vladimira Deščaka, kojim se, kako je ustvrdio vijećnik Marijan Vojvodić iz HDZ-a, koriste djeca iz svih sportskih udruga, bit će riješeno postavljanjem lampe na senzor kod Dječjeg vrtića Slavuj – obećao je Zurovec, a najavio je i rješenje za zakrčenost prometa u Školskoj ulici nedaleko od škole i vrtića, u suradnji s Policijom.

Marka Kresonju (SDP) zanimali su prioriteti u izgradnji i održavanju objekata komunalne infrastrukture. Gradonačelnik Zurovec razjasnio je da je glavni prioritet kod izgradnje okončanje pojedinog natječaja, a održavanje ide od naselja do naselja.

Na teškoće u odvijanju javnog prijevoza dok traju radovi na izgradnji kanalizacije na Malogoričkoj cesti ukazao je Tomislav Lehpamer (HDZ), a Davor Nađi odgovorio da je to teško izbjeći, ali će se s “autobuserima” nastojati dogovoriti bolja organizacija.

Na poticaj Marija Čižmešije (SDP) Grad će ponovno upozoriti Županijsku upravu za ceste na problematični zavoj u Kerestincu kod jezera i dvorca.

Demolirani i srušeni ponton u parku Kipišće bit će uklonjen iz vode – rekao je Dario Zurovec odgovarajući na primjedbu Damira Halužana (HDZ) da je to ruglo za Grad. Odgovorio mu je i da su pri kraju poslovi oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju novog velikog rotora na silasku s autoceste. Na Halužanov upit o produljenju radova na Društvenom domu u Strmcu, urbanistica Renata Rožek je rekla da je rok za završetak produljen do 15. ožujka zbog sanacije prokišnjavanja i naknadnog usklađivanja tih radova s projektom.

Božidar Jedvaj (Bandić Milan 365) upozorio je na nelogičnost u pravu prvenstva prolaza na križanju Školske i Ulice Dugi put u Bestovju, a gradonačelnik objasnio da je takva regulacija namjerno napravljena ne bi li se usporio promet na toj cesti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Partijski sastanak 2018 !