Nadvisimo kušnje askezom, molitvom i radom

17. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.186 Pregleda

U samoborskoj franjevačkoj crkvi, prema dugogodišnjoj tradiciji naroda ovoga kraja, danas je, uz proštenje, proslavljeno tzv. zimsko Antunovo, odnosno svetkovina svetog Antuna pustinjaka ili Antuna opata, zaštitnika pri blagu i gospodarstvu.

Riječ je o svecu iz davnih kršćanskih vremena, trećeg i četvrtog stoljeća, kojega štuje i istočna i zapadna Crkva. Rođen je u bogatoj obitelji, u gornjem Egiptu, gdje je odrastao u blagostanju. Kad je navršio 18 godina, roditelji mu umiru te je, kao najstariji, bio dužan preuzeti upravljanje kućanstvom i uzdržavanje maloljetne sestre. Ipak, odlučuje se napustiti svjetovno, a u toj su ga odluci učvrstile riječi Svetog pisma: “Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu.” (Mt.19,21).

Antun je, zahvaćen Duhom Svetim, to doslovno shvatio i na sebe primijenio ono što je u crkvi čuo. Razdijelio je svoj posjed mještanima, oko tri stotine jutara plodne zemlje. Manji dio je zadržao za sebe i za svoju sestru. Ali to nije dugo trajalo jer je sljedećom prilikom u crkvi čuo i ove riječi: “Ne brinite se za sutra” (Mt 6,34) pa je i ono malo preostalog razdijelio, a sestru povjerio pobožnim djevicama.

Smatra ga se ocem isposništva – rekao je predvoditelj današnje svečane euharistije u franjevačkoj crkvi, pomoćni biskup zagrebački i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije, monsinjor Mijo Gorski, prije 20-ak godina i samoborski župnik. -Sveti Antun pustinjak nas uči kako da i u današnje vrijeme nadvisimo kušnje kojima smo izloženi – rekao je još biskup Gorski i ponudio odgovore: askezom, odnosno odricanjem, molitvom i radom. -I to ne samo u korizmi, već i u našem ustaljenom svakodnevnom životu – napomenuo je Mijo Gorski i zaključio: Naša je snaga u duhovnosti i samo duhovnom jakošću, slijedeći Božje zapovijedi i živeći u jednostavnosti možemo nadvladati kušnje, a pritom ne moramo biti ni monah, niti redovnik.

Na kraju misnog slavlja, koje je predvodio u suslavlju sa samoborskim župnikom i dekanom, prečasnim Davorom Štuljanom i gvardijanom franjevačkog samostana fra Nikolom Vukojom, te mnogim drugim svećenicima, monsinjor Mijo Gorski je podsjetio da se uz kip svetog Antuna pustinjaka kao zaštitnika uzgoja svinja i ostale stoke, često pojavljuje praščić, koji ne simbolizira stočno blago, već predstavlja demone, te je znak svečeve pobjede nad grijehom i niskim strastima poput proždrljivosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.