Dotjeran okoliš raspela koje je smetalo komunističkoj vlasti

13. siječnja 2018.
Komentari isključeni
688 Pregleda

Cerina je nekad bila “bratimsko trsje”. Kod podjele parcela i vinograd je dobio nove gospodare. Želeći okupiti vlasnike klijeti i potaknuti ih na druženje, podignuto je raspelo koje se danas nalazi tik uz planinarski dom Cerinski vir. Inicijator toga bio je Jura Bošnjak iz Gornjeg kraja u Samoboru, na zemljištu obitelji Ivana Gunčića. Prva euharistija na tom mjestu slavljena je 1976. godine u čast svetog Jurja, a sada se održava povremeno, obično vezano uz Jurjevo, u dogovoru sa župnikom ili zbog nekog od zbivanja duhovnog karaktera koja se odvijaju u planinarskom domu. Zanimljivo je da su komunističke vlasti htjele ukloniti križ, a Jura Bošnjak je zbog inicijative oko raspela bio i na sudu i u zatvoru.

Svojim dolaskom na Cerinu udruga Ekosspiritus je križ potpuno obnovila, izmijenila drvo, a članovi održavaju urednost okolice uređujući mali cvjetnjak koji je oblikovan oko križa.

Tijekom 2017. godine i na samom početku ove, 2018. godine, Udruga Ekosspiritus te susjedi iz Gornje Cerine, obitelj Reščić, Šestak i Hersa, pa vikendaši – obitelji Škoc, Kos i Matijaščić zajedničkim su snagama detaljno uredili okoliša križa. U dogovoru sa župnikom Darkom Banfićem, a kasnije župnikom Mladenom Sinkovićem, obojicom u funkciji upravitelja župe Noršić Selo na čijem se području raspelo nalazi, uređen je njegov okoliš.

Plavi kamen sakrio je dotadašnji beton, uređen je cvjetnjak i zasađene su trajnice koje će cvasti tijekom cijele godine izmjenjujući se sa cvatnjom iz mjeseca u mjesec. Planinari, stanovnici i vikendaši Cerine koji prolaze uz raspelo često se tamo pomole ili zapale svijeću.

Slijedi blagoslov novouređenog raspela koji će se zbiti o blagdanu svetog Jurja.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.