Tajanstveni gigantski projekti samoborskih fašničkih dekoratera

12. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.803 Pregleda

Za likovnu iskaznicu 192. Samoborskog fašnika ove se godine brine nova ekipa majstora kista predvođena profesorom likovne kulture u Osnovnoj školi Samobor Slavenom Jurićem. U njegovom timu su još Biserka Ladišić i Tatjana Novak, Ladislav Ladišić kao tehnička podrška i doajen fašničkog dekoraterstva Ivica Jambrešić koji se brine o dječjem fašniku.

U danas derutnim spavaonicama i učionicama nekadašnje vojarne umjetnici su pronašli idealan, iako negrijan prostor za razvijanje svoje fašničke mašte jer tu mogu slobodno piliti, rezati, prašiti, bojati i tome slično. -Prostor je dovoljno velik da nam omogućuje izradu sve fašničke dekoracije o kojoj sada još ne smijemo puno govoriti, ali već nakon 20. siječnja dio će toga izaći na vidjelo kad se to, uz pomoć neizbježnog Komunalca i njegovih radnika, počne postavljati po gradu – kaže Slaven Jurić dodajući da se u razradu ideja krenulo još sredinom prosinca prošle godine skicama na papiru, a od drugog dana nove godine prionuli su i fizičkom radu. -Prvo smo se prihvatili većih i zahtjevnijih fašničkih kulisa, odnosno dekoracije koja će zauzimati veći prostor poput fašničkih vrata i jednog posebnog gigantskog iznenađenja na Trgu fašničkih velikana – ističe Jurić.

Ovi marljivi likovnjaci svjesni su činjenice da svojim dekoracijama moraju ispoštovati ne samo zadanu im temu ovogodišnjeg fašnika, a ona glasi “Sve operi na Srakinoj rivijeri”, nego i tradicionalni satirično-ironični fašnički duh Samobora. -Tu je i povratak Panonskog mora na ove prostore kroz fašnik, uglavnom dovoljno širok prostor da u njemu “zaplivamo” kako najbolje znamo – smatra Slaven Jurić koji je uvjeren da će dobar dio fašničkih dekoracija djelovati inspirativno i na posjetitelje našega grada da svoje maske prilagode fašničkoj temi.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Vrlo skupa poganština, a vrtići najskuplji u državi…zloporaba djece iz vrtića i škola po najvećoj zimi…