Tajanstveni gigantski projekti samoborskih fašničkih dekoratera

12. siječnja 2018.
863 Pregleda

Za likovnu iskaznicu 192. Samoborskog fašnika ove se godine brine nova ekipa majstora kista predvođena profesorom likovne kulture u Osnovnoj školi Samobor Slavenom Jurićem. U njegovom timu su još Biserka Ladišić i Tatjana Novak, Ladislav Ladišić kao tehnička podrška i doajen fašničkog dekoraterstva Ivica Jambrešić koji se brine o dječjem fašniku.

U danas derutnim spavaonicama i učionicama nekadašnje vojarne umjetnici su pronašli idealan, iako negrijan prostor za razvijanje svoje fašničke mašte jer tu mogu slobodno piliti, rezati, prašiti, bojati i tome slično. -Prostor je dovoljno velik da nam omogućuje izradu sve fašničke dekoracije o kojoj sada još ne smijemo puno govoriti, ali već nakon 20. siječnja dio će toga izaći na vidjelo kad se to, uz pomoć neizbježnog Komunalca i njegovih radnika, počne postavljati po gradu – kaže Slaven Jurić dodajući da se u razradu ideja krenulo još sredinom prosinca prošle godine skicama na papiru, a od drugog dana nove godine prionuli su i fizičkom radu. -Prvo smo se prihvatili većih i zahtjevnijih fašničkih kulisa, odnosno dekoracije koja će zauzimati veći prostor poput fašničkih vrata i jednog posebnog gigantskog iznenađenja na Trgu fašničkih velikana – ističe Jurić.

Ovi marljivi likovnjaci svjesni su činjenice da svojim dekoracijama moraju ispoštovati ne samo zadanu im temu ovogodišnjeg fašnika, a ona glasi “Sve operi na Srakinoj rivijeri”, nego i tradicionalni satirično-ironični fašnički duh Samobora. -Tu je i povratak Panonskog mora na ove prostore kroz fašnik, uglavnom dovoljno širok prostor da u njemu “zaplivamo” kako najbolje znamo – smatra Slaven Jurić koji je uvjeren da će dobar dio fašničkih dekoracija djelovati inspirativno i na posjetitelje našega grada da svoje maske prilagode fašničkoj temi.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Vrlo skupa poganština, a vrtići najskuplji u državi…zloporaba djece iz vrtića i škola po najvećoj zimi…

Komentirajte