Crno-bijela nježnost Željka Nemeca u Art Zumburu

12. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.124 Pregleda

Izložbom fotografija Željka Nemeca otvorena je u petak navečer izložbena sezona u novouređenom samoborskom galerijskom prostoru, Art Zumburu. Galerija u Mlinskoj 7 udomila je fotografije akademskog slikara Željka Nemeca koji je prošle godine predstavio svoje radove na čak 9 izložbi, a za ove je ustvrdio da su evolucijski nastavak fotografija izloženih u Zaboku i dijelom u Samoboru.
Riječ je o super-makro fotografijama, minijaturama latica u crno-bijeloj tehnici postignutim uz pomoć Olympusa OM-D i Carl Zeissovog objektiva na mjeh, a objedinjene su pod nazivom “Nježnost u crno-bijelom”.

– Nizanka ovih crno-bijelih fotografija stoji pred nama kao dio jedne moćne cjeline koja nije nužno vezana uz original s kojeg su povećanjem skinuti detalji, nego još veće, one imaginarne, koja rasipa oblike i daje vidovnjacima, umjetnicima, fotografima i drugima priliku da odaberu prema vlastitom nahođenju oblik i produhove ga medijem u kojem se izražavaju. Iz tog se neiscrpnog vrela oblika nadahnuo i Željko Nemec, te odabrao nježnost – napisala je u predgovoru izložbi Branka Hlevnjak primjetivši kako se u fotografijama naslućuje i erotska senzualnost.

Na otvorenju izložbe uvodno su okupljene pozdravili vlasnica galerije Art Zumbur Metka Šetin te zamjenik predsjednika samoborskog Ogranka Matice hrvatske Zoran Perović dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Lada Lokmer i Maja Cipek, a svojim je stihovima otvorenje upotpunila i Zlata Bujan Kovačević. Sam je autor pak najavio, uz zahvalu svima koji su se odazvali na otvorenje izložbe, da će se u dolazećem razdoblju više posvetiti crtežu te računalnoj grafici, ali da to ne znači kako će zanemariti fotografiju.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.