Najnovije
Vincekovo na Kožlaku (19. siječnja 2019. 13:09)
Najava iskopčanja struje! (19. siječnja 2019. 13:07)
Antigona u samoborskom kinu (19. siječnja 2019. 13:05)
Zimski uvjeti na cestama (18. siječnja 2019. 10:47)
Bernarda Brunović na Dori (17. siječnja 2019. 17:51)
Škola Milana Langa na Ekološkom kvizu (17. siječnja 2019. 17:11)
Upravljanje stambenim zgradama u 2019. (17. siječnja 2019. 16:31)

Zajedničko zbrinjavanje županijskog i zagrebačkog otpada

10. siječnja 2018.
Komentari isključeni
827 Pregleda

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba potpisali su danas Sporazum o suradnji na pripremi projekta “Centar za gospodarenje otpadom Zagreb”. Sporazum, uz ostalo, definira da će se budući Centar nalaziti na području grada Zagreba te da će se sadržaj i tehnologija obrade, kao i način zbrinjavanja otpada unutar Centra definirati Studijom izvedivosti.

-Nakon potpisivanja Sporazuma očekuje se objava javnoga poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje izrade projektno-studijske dokumentacije u iznosu od 85 posto. Cilj je da se dokumentacija izradi u roku 24 mjeseca, a nakon toga se kreće i s postupkom gradnje Centra – rekao je Ivan Zgomba. Nositelj cijeloga posla je Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, kojemu će se, tijekom vremena, pripojiti Centar za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.

-Velik je posao pred nama. Odgovorno smo tome pristupili, nadam se da ćemo tako, odgovorno, i završiti. Vjerujem da ćemo izgradnjom Centra realizirati direktivu o načinu zbrinjavanja otpada, prije svega njegovu odvojenom prikupljanju na kućnome pragu – rekao je župan Kožić, podsjetivši da je Županija i dosad radila na pripremi vlastitoga centra za gospodarenje otpadom, ali promjenom određene regulative i novim Planom gospodarenja otpadom u Hrvatskoj iz siječnja 2017. definirano je da će Grad Zagreb i Zagrebačka županija graditi zajednički centar.

Za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića potpisivanje Sporazuma “veliki je dan i za Grad i Županiju”. -Sporazum sadrži četiri temeljne stvari – izradu Studije izvedivosti, Studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra i izradu projektne prijave za EU sufinanciranje. To su osnovne stvari koje će iznjedriti radne skupine – sažeo je gradonačelnik Bandić.

-Sretan sam što 12 godina nakon što smo završili sanaciju Jakuševca, na kojemu se i dalje odlaže otpad, ali za što imamo sve potrebne dokumente, i nakon izgradnje pročistača otpadnih voda, najvećega ekološkog projekta u suverenoj Hrvatskoj, potpisivanjem ovoga Sporazuma možemo staviti točku na “i” – rekao je još Milan Bandić, dodavši da “onaj tko proizvede otpad mora ga na svom području i zbrinuti”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.