Duhovna psihologija zainteresirala brojne građane!

10. siječnja 2018.
Komentari isključeni
464 Pregleda

U Centru za mlade sinoć su predavanje u dupkom punoj dvorani, a u sklopu Građanskog utorka, održali magistar duhovne psihologije Michael Anderson iz SAD-a i Samoborac Igor Kuhar. Tema je bila Duhovna psihologija i psihologija promjene. Predavači su pojasnili okupljenima o kakvoj je psihologiji riječ, na čemu se ona temelji, po čemu se razlikuje od formalne psihologije i kako putem te psihologije pronaći smisao i sreću u životu.

“Na studiju duhovne psihologije učimo iste tehnike psihoanalize kao i na bilo kojem drugom studiju psihologije. Ovdje polazimo od pretpostavke da je u samoj srži svakog od nas – ljubav. Koristeći se psihologijom da raščistimo neriješena pitanja mi se usklađujemo sa ljubavi. Zapravo možemo reći da nije slučaj da mi nekoga volimo već da mi jesmo ljubav, a psihologijom se koristimo kao sredstvom da raščistimo sve što stoji između nas i ljubavi koja jesmo” – kaže Michael Anderson.

Pojasnio je kako se duhovna psihologija od one formalne ne razliku po tome što se radi već u načinu na koji se pristupa osobi.

“Naš pristup bi se mogao opisati kao humanistički. Dok tradicionalni psihološki pristupi promatraju ljude kao slomljene ili kao da s njima nešto nije u redu, naš se pristup svodi na to da situaciju (tegobu, poremećaj ili sl.) gledamo kao na dio procesa koji osoba prolazi. I na nama duhovnim psiholozima je da im pomognemo u tom procesu. Osobno smatram da svako od nas posjeduje sredstva ili alate kojima si može pomoći, a moja je zadaća da ljudima pokažem koja su to sredstva i alati” – kaže Michael Anderson.

Gost iz SAD-a u Samobor je došao na poziv Samoborca, također psihologa Igora Kuhara. On kaže kako je zadovoljan što je u Samoboru otvorena jedna ovakva tema i što je javnost pokazala veliki interes. Više poslušajte u emisiji “Kap znanja”, u četvrtak, 11. siječnja, od 16 sati. Gosti su Michael Anderson i Igor Kuhar.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.