Samoborska klapa Poj na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu

“Tebe lepo ja pozdravlam” osmi puta u Samoboru

9. siječnja 2018.
Komentari isključeni
1.194 Pregleda

Samoborska klapa Poj uz potporu Grada priređuje 8. Smotru klapskog pjevanja “Tebe lepo ja pozdravlam”, u župnoj crkvi svete Anastazije, u subotu 20. siječnja.

Uz domaćine sudjeluju ženske klape Armorin iz Zagreba, Fjoret iz Tučepa, i Lipa iz slovenske Litije, mješovita klapa Barun iz Svete Nedelje, te muške klape Delmati iz Solina, te Grdelin i Stine iz Zagreba.

Ulaz je slobodan, a klapska smotra počinje u 20 sati.

Inače, klapa Poj je osnovana 2008. godine pod imenom klapa “Samobor”, i u  počecima je radila pod umjetničkim vodstvom prof. Dražena Habuša. Od kraja 2008. do početka 2011. godine djelovala je pod umjetničkim vodstvom maestra Ljube Stipišića – Delmate koji je dao klapi bogato naslijeđe i prepoznatljivost.

Vrijedni rad nastavio je mr. art. Bojan Pogrmilović koji je vodio klapu do sredine 2013. god. Drugu polovicu 2013. i 2014. god. klapu je umjetnički vodio maestro Robert  Homen, a od početka 2015. god. ponovno je vodi mr. art. Bojan Pogrmilović.

Klapa je do sada sudjelovala na raznim priredbama, koncertima, festivalima, manifestacijama, humanitarnim prigodama, tv emisijama, te smotrama klapa diljem hrvatskog sjevera i juga. Gostovala je u Mađarskoj i u Francuskoj. Nastupala je i na koncertima pod nazivom “Ljubi s ljubavlju”,  povodom odavanja počasti preminulom maestru Ljubi Stipišiću – Delmati. U zahvalnost Maestru i poštujući njegovu želju, klapa je odlučila uzeti ime “Poj” pored imena grada iz kojega dolazi, te od prvog koncerta iz navedenog ciklusa (“Ljubi s ljubavlju”, održanog 29.11.2011. godine u KD “Vatroslav Lisinski”) djeluje pod novim imenom.

Riječ poj označava pjev, emitiranje skladnih zvukova glasom ili glasovima. Dolazi iz praslavenskog izvora, a zabilježena je u hrvatskom jeziku već kod Petra Zoranića. U upotrebi je u standardnom jeziku kao i u gotovo svim našim dijalektima. Osim izvornog repertoara, klapa Poj posebno njeguje i sakralnu baštinu. Treba istaknuti niz božićnih i korizmenih koncerata (samostalni koncerti u Franjevačkoj crkvi u Samoboru, svečanoj dvorani Instituta za povijest RH, korizmeni koncerti u sklopu “Pasionske Baštine”), te nastup na tradicionalnom Marijansko-duhovnom festivalu “Klape Gospi Sinjskoj”.

Klapa je sudjelovala u večerima FDK Omiš (2009. godine u kategoriji debitanata u Bolu na Braču, 2010. 2011. i 2014. godine u izlučnim večerima FDK u Omišu). Od 2011. godine organizira zimsku smotru klapa u Samoboru nastalu na poticaj pok. maestra Stipišića koji je predložio i naziv po staroj samoborskoj pjesmi “Tebe lepo ja pozdravlam”.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.