4 milijuna kuna za ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda

3. siječnja 2018.
Komentari isključeni
755 Pregleda

Zagrebačka županija će iz državnog proračuna dobiti gotovo 4 milijuna kuna za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u prošloj godini na području 8 gradova i 15 općina. Vlada Republike Hrvatske je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći donijela na sjednici 28. prosinca protekle godine. Ukupno prijavljena šteta za Zagrebačku županiju u 2017. godini po svim elementarnim nepogodama (mraz, tuča, olujni i orkanski vjetrovi, suša) iznosi gotovo 96 milijuna kuna.

Pomoć se daje u određenom postotku od potvrđene štete. Tako u poljoprivredi 5,4 % od potvrđene štete iznosi ukupno 3, 8 milijuna kuna, a za stambeno građevinske objekte fizičkih osoba 21% od potvrđene štete iznosi 95 i pol tisuća kuna dok bi za komunalnu i cestovnu infrastrukturu trebalo biti isplaćeno oko 29 i pol tisuća kuna.

Na području Zagrebačke županije pomoć su ostvarili proizvođači i fizičke osobe iz gradova i općina navedenih u tablici, a prema tim podacima gradu Samoboru će za nadokandu štete nastale u poljoprivredi biti isplaćeno 67 tisuća kuna.

Kako nam je rekao predsjednik gradskog povjerenstva za procjenu šteta na poljoprivrednim usjevima, Krunoslav Znika, Grad Samobor je odlukom gradonačelnika Kreše Beljaka našim poljoprivrednicima već isplatio 150 tisuća kuna za štete uslijed dviju elementarnih nepogoda. To su bili prošloproljetni mraz i dugotrajna ljetna suša, uslijed kojih je na području Samobora, temeljem prijava građana i poljoprivrednika, evidentirana ukupna šteta od oko 2 milijuna kuna. No, procjenjuje se da je ona bila i puno veća jer svi koji su pretrpjeli štetu nisu ni podnijeli prijave.

Gradonačelnici i načelnici su dužni odmah po prijemu sredstava pomoći, isplatiti ih krajnjim korisnicima. Sredstva pomoći za štete na županijskim cestama doznačit će se Zagrebačkoj županiji koja će novčanu pomoć proslijediti Županijskoj upravi za ceste. Inače, Vlada će temeljem spomenute Odluke jedinicama lokalne uprave i županijama isplatiti gotovo 100 milijuna kuna, a ukupna prijavljena šteta iznosi 3,5 milijardi kuna.

Izvor www.zagrebacka-zupanija.hr

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.