Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Mikuljan umjesto Zmajlovića

27. prosinca 2017.
Komentari isključeni
1.534 Pregleda

Novi predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije je Damir Mikuljan iz HDZ-a. Tako je s 26 glasova “za” i 25 “protiv” odlučeno danas, u nastavku zasjedanja županijskih skupštinara, prekinutog prije Božića. Na prijedlog kluba HDZ-HSU-HSLS i kluba Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti, 2 člana HNS-a i jedne nezavisne vijećnice izglasano je nepovjerenje dosadašnjem predsjedniku Mihaelu Zmajloviću. Protiv su bili članovi koalicije HSS-SDP-Laburisti, njih 17, kao i 4 vijećnika iz Mosta nezavisnih lista, 2 iz Živog zida te 2 nezavisna vijećnika. Inače, Skupština Zagrebačke županije broji 51 člana.

PREKROJEN ŽUPANIJSKI PRORAČUN

Na sjednici je prihvaćen proračun za 2018. godinu koji iznosi 671 i pol milijuna kuna kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 7,6 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije “težak” je 362 i pol milijuna kuna, odnosno 4,8 posto više u odnosu na 2017. godinu. Proračun je usvojen s 5 amandmana ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega se najveći dio, čak 12 milijuna kuna, amandmanima planira osigurati za sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji. Amandmanima su sredstva preraspoređena i za povećanje sredstva za preglede mobilnim mamografom, javne potrebe u sportu, za naknadu za svako novorođeno dijete te kao dodatna pomoć programima Crvenog križa Zagrebačke županije.

-Proračun je ovim amandmanima značajnije promijenjen, ne toliko u financijskom koliko u sadržajnom smislu, a to znači da su sredstva za ove amandmane bitno smanjila sredstva za planirane programe i projekte temeljem kojih sam dobio povjerenje žitelja Zagrebačke županije na posljednjim lokalnim izborima – rekao je predlagatelj proračuna, župan Stjepan Kožić. Župan je dodao da se načelno slaže s projektima koji su predloženi amandmanima, no istovremeno je svjestan činjenice da to znači velike rezove za potpore u gospodarstvu, poduzetništvu i poljoprivredi. -Upravo smo zahvaljujući razvoju tih područja postali treća županija u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti – istaknuo je Kožić. Također je objasnio da je povećanje proračuna za iduću godinu, ukupnog i izvornog, rezultat očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti te povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU.

U GOSPODARENJE OTPADOM ZAJEDNO SA ZAGREBOM

Članovi Skupštine suglasili su se da se s Gradom Zagrebom potpiše Sporazum o suradnji na pripremi projekta Centar za gospodarenje otpadom Zagreb. Nakon sklapanja Sporazuma, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom pokrenut će aktivnosti za izradu projektnog zadatka radi izrade studijsko-projektne dokumentacije za koju će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurati 85 posto sredstava. Sporazumom se utvrđuje kako će se Centar za gospodarenje otpadom nalaziti na području grada Zagreba, dok će se na području Zagreba i Zagrebačke županije projektirati pretovarne stanice. Vrsta tehnologije obrade i način zbrinjavanja otpada unutar centra kao i točan broj i lokacije pretovarnih stanica odredit će se studijom izvedivosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.