Najnovije

Izložbom Sebastijana Vojvode zaključena sezona u Galeriji Prica

15. prosinca 2017.
Komentari isključeni
1.403 Pregleda

Umjetnik Sebastijan Vojvoda predstavio se u petak, 15. prosinca svojom izložbom u Galeriji Prica. U privremenom galerijskom prostoru u Centru za mlade – Bunkeru, Vojvoda je prikazao svoja djela objedinjena pod nazivom “Budućnost nije ono što je nekad bila”. Na otvorenju je okupljene uvodno pozdravila kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović, a o samoj izložbi više je rekla povjesničarka umjetnosti Patricia Počanić koje je naglasila četiri aspekta Vojvodinih djela: od geometrijskog, apstraktnog slikarstva, korištenja prepoznatljivih znakova koji se pozivaju na povijest umjetnosti te povijest općenito odnosno ideologije, do ograničene palete boja koja se koristi te da su umjetnička djela koja funkcioniraju sama za sebe postavljena u suodnos, odnosno sustav ili kompoziciju. Kako je naglasila Počanić, kroz fragmente odnosno krhotine narativa vide se brojni prepoznatljivi simboli, od grčkih križeva, američke zastave, vizura grada, što je u neku ruku i ključ izložbe jer se ponavljaljem motiva može uspostaviti komunikacija između autora i posjetitelja koji mora znati protumačiti sustav znakova pred njim.

– To je proces koji je počeo na Akademiji, slike su proizvod moje strategije jer u početku nisam imao svoj prostor i razmišljao kako raditi manje formate i s njima dalje modulirati, raditi veće formate i iz toga je nastala izložba koja se uvijek mijenja, nastali su znakovi koji su uvijek mogu permutirati, spajati u drugačije nizove, kontekste, oblike, formate. A sadržajno gledano, mene je još kao djete, a odrastao sam 80-tih godina, fascinirala nova revolucija virtualnih konzola, video igara, 8-bitnih mašina i primjetio sam da u svojoj minimalističkoj estetici one imaju svoje analogije u prijašnjim stilovima u povijesti umjetnosti i to od najranijih vremena, čak od paleolitskog slikarstva pa do avangardnog slikarstva i ruskog konstruktivizma… Tu je i drugo značenje, vezano uz povijest na koju sam ja vezan kroz odrastanje u 80-ima, taj hladnoratovski svijet i podjele iz tog vremena kao i fantazije o svemirskim prostranstvima kroz videoigre i zamišljanje budućnosti koja na kraju nije bila ono što sam mislio da će biti nego je završila u našim kolektivnim i individualnim tragedijama na balkanskim prostorima, u ratu koji se desio u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zapravo je to neko razbijanje tih velikih ideologija koje su postojale u 20. stoljeću, gdje je svijet bio polariziran na lijevo i desno – pojasnio nam je Vojvoda ideju koja stoji iza izložbe “Budućnost nije ono što je nekad bila”.

Sebastijan Vojvoda mladi je umjetnik, rođen u Puli koji je studirao na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Sudjelovao je na različitim umjetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj, dosad je izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a živi i radi u Poreču, gdje je zaposlen kao kustos i voditelj likovne djelatnosti na Pučkom otvorenom učilištu. Ovom izložbom zaključena je ovogodišnja sezona u Galeriji Prica, a može se razgledati do 14. siječnja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.