Svetonedeljski proračun za 2018. godinu – 127 milijuna kuna

14. prosinca 2017.
Komentari isključeni
815 Pregleda

Na svom jučerašnjem kasnoposlijepodnevnom i večernjem četverosatnom zasjedanju, gradski vijećnici Svete Nedelje u prvom su čitanju razmatrali Prijedlog odluke o proračunu za sljedeću godinu. Punih sat vremena prijedlog je detaljno obrazlagala pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela u gradskoj upravi Biserka Delač, a potom se o predloženom vodila i jednosatna rasprava. Sveta Nedelja će u sljedećoj godini raspolagati sa 127 milijuna kuna u proračunu koji čini 80-ak milijuna kuna tzv. izvornih gradskih prihoda, 3 milijuna kuna odnosi se na prihode gradskog Dječjeg vrtića Slavuj, 19 milijuna kuna planira se prihodovati od kapitalnih pomoći iz drugih proračuna, u prvom redu državnog i županijskog te od prijava na EU projekte, a 25 milijuna kuna čini višak prihoda iz ove godine, koji će biti prenesen u sljedeću.

Najizdašniji gradski izvorni prihod i dalje je onaj od poreza na dohodak, koji je planiran u visini od 60 milijuna kuna. Polovica planiranog iznosa od sufinanciranja gradskih projektnih investicija, oko 10 milijuna kuna, očekuje se od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te iz proračuna Županijske uprave za ceste. Komunalni doprinosi i komunalne naknade trebali bi svetonedeljski proračun u 2018. godini napuniti s oko 16 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani Grad Sveta Nedelja i dalje će nastaviti ulagati u svoje komunalno poduzeće Svenkom, a dobro će proći i mjesna samouprava za koju je predviđeno povećanje sredstava, za manje mjesne odbore po 30 tisuća kuna, za srednje 40 tisuća, a za velike po 50 tisuća kuna godišnje. S tim u vezi gradonačelnik Dario Zurovec najavio je i skoru edukaciju za vodstva mjesnih odbora na kojoj bi njima bilo prezentirano kako i u što uložiti sredstva. Zbog planiranog zapošljavanja novih gradskih službenika, što je obrazloženo povećanjem opsega njihova rada i reorganizacijom gradske uprave, povećat će se i ukupna masa sredstava za njihove plaće i materijalna davanja pa će ona iznositi 13 milijuna kuna. Za otplatu glavnice i kamata na kredit za izgradnju fekalne odvodnje otpast će 4 i pol milijuna kuna. Održavanju komunalne infrastrukture bit će namijenjeno 14 i pol milijuna kuna, a gradnji dvostruko više, tj. 30 milijuna kuna. -U svibnju sljedeće godine istječe nam ugovor s Obrtom Vrančić koji je izvodio te komunalne radove, dok je Grad bio dobavljač materijala – upozorila je Biserka Delač – rekavši da se zbog toga znalo događati da se neplanirani radovi potroše sav materijal prije završetka pa radpovi kasne dok Grad to ne riješi novom javnom nabavom. Napomenula je da se zato sada traži ponuditelj koji će ujedno sam osiguravati materijal za održavanje komunalne infrastrukture što je i u skladu sa zakonskom regulativom.

Raspravljajući o proračunu, vijećnici su se doticali i preostalih točaka dnevnog reda sjednice, koje su se odnosile na programe komunalnog održavanja i izgradnje u kojima je dosta nezavršenih investicija iz ove prebačeno u sljedeću godinu, uglavnom zbog kašnjenja natječaja kojima se odabiru izvoditelji radova. Neke su i slijedom raznih okolnosti izbačene iz programa da bi bile uvrštene nove logikom povezivanja radova na istom području ili suglasja s komunalnim aktivnostima s državne i županijske razine. Tako će se ići u rekonstrukciju treće etape Ulice Franje Tuđmana, od mjesta budućeg rotora koji će zamijeniti postojeće semafore na silasku s autoceste, pa do Hoto villa te u početnu etapu rekonstrukcije Rakitske ceste. Predviđena su i ulaganja u fekalnu odvodnju na području Brezja i Male Gorice te Bestovja, Novaka i Rakitja, izgradnju novih 100-tinjak parkirališnih mjesta na ulazu u Svetonedeljsko groblje iz Brezja, uređenje novog reciklažnog dvorišta i nabavu mobilnog reciklažnog dvorišta.

Dobro je prošla odgojno-obrazovna djelatnost za čije je funkcioniranje predviđeno 15 i pol milijuna kuna što obuhvaća sve, od ulaganja u školske objekte, sufinanciranje javnog prijevoza srednjoškolcima i studentima, srednjoškolske i studentske stipendije, e-obrazovanje, nabavu udžbenika, produženi boravak, školsku kuhinju, sufinanciranje boravka djece u vrtićima i slično. Dario Zurovec je pritom napomenuo da projekt izgradnje nove osnovne i srednje škole u Strmcu nije prošao na nadležnom ministarstvu i dodao da je Gradu ipak prioritet osnovna škola, poglavito u Strmcu, pa će i svi daljnji napori gradske uprave biti tako usmjereni. Za poticanje demografske obnove osigurat će se 450 tisuća kuna, kako bi se povećala naknada za novorođenu djecu.

Slabije su prošle društvene djelatnosti poput kulture i sporta kojima će sredstva u 2018. godini biti umanjena za 10 posto, pa će kulturnjaci raspolagati s 1,9 milijuna, a sportaši s 5,4 milijuna kuna. Nešto će manje sredstava imati i braniteljske udruge i Crveni križ, po 350 tisuća kuna, te udruge osoba s invaliditetom – 113 tisuća kuna, a na istome kao dosad ostaju umirovljenici s 260 tisuća kuna.

Oporba je predlagatelju najviše zamjerila zakidanje kulture i posebno sporta što je izazvalo podužu izdvojenu raspravu te povećanje izdvajanja za zaposlene s 3 na 4 milijuna kuna, odnosno, kako je rekao čelnik oporbe u Vijeću Damir Halužan, povećanje zapošljavanja za 33 posto, istaknuvši da za to ne vidi nikakvo opravdanje.

Gradonačelnik Dario Zurovec pozvao se, vezano uz sport, na sastanak s predstavnicima klubova kojima bi se poslovanje olakšalo uvođenjem zajedničkih knjigovodstava, a jedna od ideja gradske uprave je i povezivanje više uzrasnih kategorija malih nogometaša iz različitih klubova.

Gradonačelnik je više puta tijekom rasprave o proračunu naglasio da ovo nije konačan prijedlog proračunskih iznosa, kao ni komunalnih programa vezanih na njih te da se do sljedećeg, drugog, a ujedno i završnog proračunskog čitanja, a prije usvajanja proračuna, stavke u proračunu i planovi održavanja i gradnje komunalne infrastrukture, uz dobro obrazložene prijedloge i podnesene amandmane, mogu izmijeniti. Još jedna sjednica svetonedeljskih gradskih vijećnika bit će održana 21. prosinca.

Bilo je prigovora i na nepravovremeno pristigle materijale koje dio vijećnika nije zaprimio na svoje službene elektroničke adrese, pa se , kako su rekli, nisu stigli pravodobno pripremiti za raspravu o proračunu i drugim temama.

AKTUALNI SAT

Iz aktualnog sata ukazujemo na neka od pitanja, uz ostala na upozorenje Marka Kresonje (SDP) na prometnu nesigurnost na županijskim cestama na kojima nedostaju “ležeći policajci”, na što je gradonačelnik Zurovec rekao da se nakon tragične prometne nesreće u Samoboru Grad odlučuje ne na upozoravajuće trake već na izdignute plohe.

Za pretvaranje uske Andrijine ulice u Novakima u jednosmjernu založio se Marijan Vojvodić (HDZ) rekavši da su tamo školska djeca, a i drugi pješaci svakodnevno izloženi opasnosti od naleta prebrzih vozača, a Dario Zurovec rekao da prometni stručnjaci u pravilu ne dopuštaju da se ulice blizu škole pretvaraju u jednosmjerne jer se onda dio kolnika koristi za parkiranje, no, Andrijina je specifična i vidjet će se što se tu može napraviti.

Goran Kanižaj (HDZ) raspitivao se o statusu dvorca Kerestinec i od gradonačelnika doznao da za dvorac postoje zainteresirani privatni koncesionari. Za budućnost dvorca je rekao da će biti određena Strategijom razvoja grada.

Damira Halužana (HDZ) zanimalo je koliko ima tzv. “uhljeba” u Gradu, koji rade na ugovor o djelu? Gradonačelnik Dario Zurovec odgovorio mu je da je aktualna gradska uprava dio takvih ljudi naslijedila od prethodne i dodao da je u prijašnjim vremenima bilo i takvih koji su radili na tuđe ime. Sadašnja je vlast na ugovor o djelu angažirala jednog umirovljenika, koji radi na razradi sustava civilne zaštite. Inače, Grad Sveta Nedelja hitno građevinca za poslove održavanja javne rasvjete.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.